artikel

ROCKFON Blanka plafonds vergroten welzijn en arbeidsproductiviteit van medewerkers BREEAM Excellent hoofdkantoor Niverplast uit Nijverdal

productnieuws

ROCKFON (onderdeel van ROCKWOOL) heeft 1500 vierkante meter ROCKFON Blanka plafonds geleverd voor het nieuwe hoofdkantoor van Niverplast uit Nijverdal, producent van verpakkingslijnen voor de voedselindustrie. De hoge mate van lichtreflectie (87 procent) en –diffusie (99 procent) van de ultrawitte plafonds (L-waarde 94,5) zal leiden tot een optimale verspreiding en weerkaatsing van het licht in de kantoorruimten. Dit licht is afkomstig van in de plafonds geïntegreerde biodynamische led-verlichting. Deze stimuleert natuurlijk daglicht en zodoende het welzijn van medewerkers en bevordert hun arbeidsproductiviteit.

ROCKFON Blanka plafonds vergroten welzijn en arbeidsproductiviteit van medewerkers BREEAM Excellent hoofdkantoor Niverplast uit Nijverdal

Hoge mate van lichtreflectie (87%) en –diffusie (99%) plafonds versterken verlichtingsconcept dat natuurlijk daglicht nabootst

ROCKFON (onderdeel van ROCKWOOL) heeft 1500 vierkante meter ROCKFON Blanka plafonds geleverd voor het nieuwe hoofdkantoor van Niverplast uit Nijverdal, producent van verpakkingslijnen voor de voedselindustrie. De hoge mate van lichtreflectie (87 procent) en –diffusie (99 procent) van de ultrawitte plafonds (L-waarde 94,5) zal leiden tot een optimale verspreiding en weerkaatsing van het licht in de kantoorruimten. Dit licht is afkomstig van in de plafonds geïntegreerde biodynamische led-verlichting. Deze stimuleert natuurlijk daglicht en zodoende het welzijn van medewerkers en bevordert hun arbeidsproductiviteit. Medewerkers van Niverplast bevestigen het effect van de verlichting: vergeleken met traditionele kantoorverlichting ervaren zij een afname van concentratieverlies, met name na het middaguur. De plafonds zorgen eveneens voor een comfortabele akoestiek: ze absorberen geluid volledig (aW = 1,00) waardoor er geen sprake is van nagalm.
‘ROCKFON Blanka plafonds dragen daarmee bij aan de sociale duurzaamheid van ons kantoor’, concludeert Richard Nieuwenhuis, directeur van Niverplast. ‘Een comfortabel binnenmilieu was een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp.’ Esthetiek was de andere reden voor keuze van deze plafonds. De egaal witte panelen hebben een kantafwerking X, waardoor de detaillering rondom de verlichting symmetrisch is.

De (sociale) duurzaamheid van het Niverplast-gebouw waarin ROCKFON een belangrijk aandeel heeft, vloeit voort uit de MVO-visie van Niverplast. Richard Nieuwenhuis: ‘We geven met dit gebouw invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, ofwel ondernemen met respect voor de aarde en voor mensen. De vorm van het gebouw bijvoorbeeld is geïnspireerd op de natuur: het is rond, een vorm die je in de natuur veel ziet. Die vorm is bovendien efficiënt. Onze kantoren en engineering bevinden zich in de kern van het gebouw en daaromheen ligt een ring waarin de productie huist. Die ronde structuur zorgt voor korte (loop)lijnen en faciliteert snelle interactie tussen beide disciplines.’

De productielocatie annex kantoor van Niverplast is BREEAM Excellent-gecertificeerd. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan energiezuinigheid en duurzaam materiaalgebruik. Het gebouw is daarnaast gericht op het welzijn van medewerkers. Vraaggestuurde ventilatie zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit en biodynamische led-verlichting – die natuurlijk daglicht nabootst – creëert optimale lichtkwaliteit. Op advies van ASM Afbouw koos Niverplast-directeur Richard Nieuwenhuis voor een plafond dat die lichtkwaliteit versterkt en tegelijk fraai is. ‘De extreme witheid van ROCKFON Blanka zorgt voor een zeer goede reflectie en diffusie van het licht. Daardoor versterkt het plafond het verlichtingsconcept.’, licht Arthur Somers van ASM Afbouw zijn advies toe.

Om de led-armaturen zo mooi mogelijk in de plafonds te integreren paste ASM Afbouw panelen met een X-kant toe. Somers: ‘Met dit paneel is de detaillering rondom de panelen symmetrisch en oogt het plafond ononderbroken.’  

Om eenvoudig te kunnen documenteren welke impact het gebruik van verschillende ROCKFON-producten heeft, in verband met certificeringsprogramma’s of bouwprojecten met specifieke vereisten, heeft ROCKFON  een aantal duurzaamheidsverklaringen opgesteld voor de meest gebruikte ROCKFON-producten. Deze milieuproductdeclaraties (EPD’s) beschrijven het milieutechnisch profiel van ROCKFON-producten en geven daarmee transparant aan wat de effecten van de producten gedurende hun hele levenscyclus zijn.
Twee nieuwe EPD’s zijn nu online beschikbaar; één voor producten met een hoge en de andere voor producten met een lage dichtheid. http://www.rockfon.nl/tools,+documentatie+en+monsters/documentatie#umbraco-0:CustomDatasheet-49799

 

Reageer op dit artikel