artikel

Gevelrenovatie – Praktisch en stijlvol

productnieuws

Gevelrenovatie  – Praktisch en stijlvol

De gevel van Appelman Haarden & Architectuur uit Almere heeft recent een geheel nieuwe uitstraling verkregen. Hierbij is de bestaande gevel gerenoveerd en voorzien van een open geventileerd en onzichtbaar bevestigd massief houten gevel van Derako. Mede dankzij de praktische montage van het systeem is de renovatie snel en efficiënt verlopen waarbij er minimale aanpassingen aan de bestaande gebouwstructuur zijn doorgevoerd. Het duurzame en karakteristieke Thermo Ayous hout zorgt bij dit project voor een ware transformatie van het gebouw.

Renovatie geheel in stijl

Aan de hand van de bedrijfsontwikkelingen en toekomstvisie wilde Appelman de oude gevel uit de jaren ’70, welke was uitgevoerd in breeksteen, een modernere en luxere uitstraling geven. Hierbij is gekozen voor een renovatie met massief hout waarbij een bewuste keuze is gemaakt voor het open, geventileerd en onzichtbaar bevestigd gevelsysteem van Derako. Door de unieke mogelijkheden is het systeem niet alleen zeer geschikt voor renovatieprojecten maar ook voor het creëren van passende architectuuroplossingen.

Systeemopbouw – montage aan achterzijde
De geventileerde en duurzame gevel bestaat uit massief houten lamellen en het geanodiseerde aluminium Derako fixing systeem, die projectspecifiek voorzien worden van uitfrezingen voor de bevestiging van een gepatenteerde RVS clip. De gehele bevestiging bevindt zich aan de achterzijde. Het uiterlijk blijft hierdoor lang intact en er worden geen schroeven en nagels toegepast om de lamellen te bevestigen. Dit voorkomt eventuele toekomstige corrosiestrepen en beschadigingen van het hout.

Houtkeuze en plaatsing
Het Derako gevelsysteem is materiaal onafhankelijk en bij dit project heeft men gekozen voor een verticale plaatsing van de thermisch gemodificeerde Ayous houten lamellen. Door de speciale behandeling is duurzaamheidsklasse 2 gegarandeerd en krijgt het hout bovendien een hoge vormstabiliteit, waardoor het uitermate geschikt is voor geveltoepassing. Het hout is daarnaast afgewerkt met een semi transparante beits. Dit om de kleurstelling op termijn te kunnen behouden. Afhankelijk van het project en de gewenste uitstraling kunnen de lamellen naast verticaal ook horizontaal geplaatst worden en is er een keuze uit diverse houtsoorten en verduurzaamde materialen.

Uitvoering van het project
Bij dit specifieke project zijn de breekstenen van de gevel eerst zwart geschilderd, om als achtergrond minimaal zichtbaar te zijn tussen de voegen van de lamellen. Ook kan er een  gevelfolie als gevelbescherming, of ten behoeve van een gewenste kleurstelling toegepast worden. De oude entree (onder de rode overkapping) is geheel gerenoveerd, waarbij de luifel verwijderd is. Na het schilderen zijn de prefab aangeleverde Derako profielen en de houten lamellen gemonteerd waarbij het systeem door zijn ontwerp voor een eenduidige en snelle uitlijning zorgt. Ten behoeve van de negge kanten zijn speciaal voor dit project ontwikkelde prefab hoekoplossingen toegepast, omdat een mechanische bevestiging aan het gebouw niet mogelijk was.

Cradle to Cradle® – met duurzaam en verantwoord massief hout
Het Derako gevelsysteem is net zoals de andere systemen van Derako Cradle to Cradle® gecertificeerd. Daarnaast zijn de meeste houtsoorten en verduurzaamde houtsoorten waaronder bamboe met FSC of PEFC certificaat leverbaar.

Ook voor uw unieke renovatieproject
Bij Derako wordt er uitsluitend projectmatig gewerkt waarbij een (renovatie) project altijd volledig technisch begeleid en uitgewerkt wordt. Wij denken graag mee met uw ontwerpuitdagingen en logistieke vraagstukken en komen met ideeën voor realisatie van uw unieke wensen. Met prefab geproduceerde systemen en overige technische informatie kan de installateur of afbouwer efficiënt en nauwkeurig te werk gaan.

De medewerkers van Derako helpen u graag verder. Waar gewenst kunnen de Derako plafond, wand en gevelsystemen ook bijdragen aan het verkrijgen van de nodige credits binnen BREEAM en LEED. Neem contact op met Derako voor meer informatie.

Reageer op dit artikel