artikel

Uitnodigende entreeoplossingen voor musea

productnieuws

De entree van een museum is niet alleen bedoeld voor het reguleren van bezoekersstromen, het vormt tegelijkertijd het visitekaartje van het gebouw. Het moet mensen uitnodigen om verder te komen. Maar hoe wordt dat gerealiseerd? Wat is er allemaal mogelijk? En hoe zorg je ervoor dat de entree op esthetisch en functioneel gebied past bij de rest van het gebouw?

Uitnodigende entreeoplossingen voor musea
alleen gebruik in overleg of volgens afspraak is toegestaan

Aantal bezoekers

Voordat het esthetische aspect aan bod komt, zijn er veel andere factoren waarmee rekening dient te worden gehouden bij de keuze van een museum-entree. Welke entreeoplossing geschikt is hangt af van het type museum, de bekendheid ervan en daaraan gekoppeld de te verwachten hoeveelheid bezoekers. Hoe is de bezoekersstroom opgebouwd? Komen er veel groepen? En hoeveel mensen willen er op een piekmoment naar binnen? Houd ook rekening met het type gebruiker. Zijn dat veel kinderen, of juist veel senioren? En moet de entree toegankelijk zijn voor mindervaliden of is hier een alternatieve ingang voor? Daarnaast zullen mensen met een e-ticket gebruik maken van een snellere doorlooproute dan bezoekers die nog een kaartje moet kopen.

Naast toegankelijkheid en voldoende capaciteit op piekmomenten moet de entree in geval van nood ook een vluchtweg bieden, zodat bezoekers weer veilig naar buiten kunnen.

Functionaliteit vs. esthetiek?
Bij musea is het vooral de uitdaging om bij de entree de benodigde functionele eigenschappen te combineren met de esthetische wensen. Musea zijn vaak architectonisch prachtig vormgegeven en de entree mag hier geen afbreuk aan doen. Maar hoe wordt dat gerealiseerd zonder de functionaliteit kwijt te raken? Ik ben altijd op zoek naar de gulden middenweg. Een entreeoplossing waarbij zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen aan de wensen van het museum en de architect. Zonder dat dat consequenties heeft voor de kwaliteit. Soms wordt er op functionaliteit ingeboet om het esthetische aspect mooier naar voren te laten komen, maar is dat een probleem? Dat hoeft het niet te zijn. Wij kunnen exact aangeven waar het risico ligt en de klant kan hier rekening mee houden. Wij hebben ruime ervaring met het ontwerpen en produceren van entreeoplossingen voor musea.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn: De entree van het Mauritshuis. Hier heeft men de doorloophoogte van de Tourniquetdeur overeen laten komen met de hoogte van het plafond in de foyer. Deze ligt maar liefst op 4,5 meter hoogte. De volglazen Crystal Tournikets bij het Stedelijk Museum en Museum More zijn één met de volglazen gevel. De kleur en de belijning van de profielen van de tourniquetdeur in het Rijksmuseum zijn afgestemd op de tegels en de overige gevelprofielen die in het karakteristieke pand van Pierre Cuypers voorkomen.

Welk type entree past het beste bij uw situatie?
Welk type entree je ook kiest, je krijgt nooit een tweede kans om een goede eerste indruk te maken. Tegelijkertijd mag de functionaliteit niet uit het oog worden verloren. Voor iedere situatie is een entreeoplossing te vinden. Hoe kan de entree bijdragen aan de identiteit en uitstraling van het pand en weten welke entreeoplossing het meest geschikt is voor uw gebouw? Lees dan de Whitepaper “Wat wordt het visitekaartje van uw gebouw?”

Reageer op dit artikel