artikel

Een optimaal binnenklimaat met VELUX INTEGRA® ACTIVE systeem

productnieuws

Het VELUX INTEGRA® ACTIVE klimaatbeheersingssysteem automatiseert de werking van alle io-homecontrol® zonweringproducten en optimaliseert daarmee het energieverbruik en thermische comfort in gebouwen.

Een optimaal binnenklimaat met VELUX INTEGRA® ACTIVE systeem

 

In tegenstelling tot andere producten in de markt die alleen werken tijdens het stookseizoen, werkt het VELUX INTEGRA® ACTIVE klimaatbeheersingssysteem het hele jaar door en zorgt daarmee voor een stabiele en comfortabele binnentemperatuur. Het systeem reduceert de energiebehoefte voor verwarmen in het stookseizoen en voor koeling in de warmere maanden. Daarnaast optimaliseert het systeem de energieprestaties in de lente en de herfst, wanneer grotere temperatuurverschillen vaker voorkomen.

Automatische zonwering houdt meer warmte tegen
’s Zomers sluit de zonwering zich automatisch als de zon opkomt om te voorkomen dat de warmte zich binnenshuis opbouwt. Dit houdt tot wel 95% van de zonnestralen tegen en vermindert oververhitting met meer dan 40%. De vraag naar energie voor koeling daalt hierdoor met meer dan 50% en de gevoelstemperatuur op hete, zomerse dagen daalt met wel 6 graden*.

In de winter zorgt het systeem ervoor dat rolluiken overdag omhoog zijn om zoveel mogelijk passieve zonnewarmte binnen te laten, het gebouw te verwarmen en de energievraag te beperken. ’s Avonds sluiten de rolluiken weer, wat zorgt voor extra isolatie. De warmte wordt hierdoor binnengehouden wat de temperatuur aan de binnenzijde van het glaselement met 2 graden verhoogt. ‘s Nachts wordt de isolatie van het dakraam door de automatische besturing met wel 15% verbeterd*.

Sensor gestuurd
Het VELUX INTEGRA® ACTIVE klimaatbeheersingssysteem bestaat uit een wandbediening, een lichtsensor en een warmtesensor. Het draadloze systeem kan achteraf eenvoudig worden toegepast op een bestaand handbediend dakraam dat is voorzien van elektrische zonwering of raamdecoratie. De wandbediening heeft een overzichtelijk display waarop het ingestelde programma wordt getoond en waarop eenvoudig persoonlijke instellingen kunnen worden ingevoerd. Ook heeft de wandbediening een thermometer en klokfunctie die de actuele tijd en buitentemperatuur tonen.

Deze automatische manier van zonweren is gebaseerd op unieke gepatenteerde berekeningen. Voor optimaal gebruik kan op het systeem worden ingesteld op de breedtegraad waar het gebouw zich bevindt en hoe deze gepositioneerd is ten opzichte van de zon. De berekeningen zijn gebaseerd op het gebruik van rolluiken, de gegevens van draadloze sensoren aan de buitenzijde van het gebouw, de buitentemperatuur en de gemeten zonnestraling op de dakramen. 

* Gevalideerd door CSTB in Frankrijk in twee onafhankelijke studies en de afdeling Daylight, Energy Climate van de VELUX Groep.

Meer informatie:

Reageer op dit artikel