artikel

Stadskantoor gerealiseerd volgens Cradle to Cradle

productnieuws

Het recent gerealiseerde stadskantoor in Venlo is ontworpen volgens de principes van de Cradle to Cradle (C2C) filosofie waarbij er een positieve invloed is op de gezondheid van mens en milieu. Het nieuwe stadskantoor omvat onder andere kantoorruimtes, een plaza, een publiekshal met expositieruimte en diverse vergaderruimtes. Meerdere ruimtes zijn hierbij voorzien van het C2C gecertificeerd Derako grill plafondsysteem met duurzaam Accoya hout.

Stadskantoor gerealiseerd volgens Cradle to Cradle

Massief houten Derako Accoya grill plafonds

Het stadskantoor, ontworpen door Kraaijvanger Architects, heeft een uitstraling en inrichting die aansluit bij wat de gemeentelijke organisatie wil zijn: open, transparant en toegankelijk. In het ontwerp is er gefocust op de C2C-gedachte en het circulaire bouwen. Hiermee heeft dit Limburgse stadsgebied, als eerste regio, de Crade to Cradle-principes volledig omarmd.

Samen met de gemeente Venlo en het C2C ExpoLAB zijn de ambities vastgesteld t.a.v. het te realiseren gebouw. Hierbij is de materiaalkeuze zeer belangrijk geweest, maar ook is er veel aandacht besteed aan de luchtzuivering, het energieverbruik en de waterkringloop van het gebouw. Bij de materiaalkeuze is bewust gekeken naar materialen die 100% recyclebaar zijn.

C2C plafondsysteem
Vanuit de Cradle to Cradle ontwerpgedachte is het geen toeval dat er bij dit gebouw voor het C2C gecertificeerde plafondsysteem van Derako is gekozen. Derako construeert en werkt volgens het Cradle to Cradle-principe, waarin niet alleen naar onze huidige behoeftes wordt gekeken, maar ook naar de mogelijkheden voor toekomstige generaties. Derako beschikt naast een C2C certificering voor alle producten ook over diverse andere certificaten waaronder o.a. FSC en een ISO14001 gecertificeerd milieumanagementsysteem.

Accoya hout – duurzaam met de eigenschappen van hardhout
Door de toepassing van Accoya hout binnen het Derako plafondsysteem is er nog meer toegevoegde waarde gecreëerd op het gebied van duurzaamheid. Het Accoya hout wordt vervaardigd uit PEFC of FSC gecertificeerd snelgroeiend naaldhout waarbij een uniek verduurzamingsproces er voor zorgt dat het materiaal de eigenschappen verkrijgt die vergelijkbaar zijn met tropisch hardhout. Hiermee wordt het materiaal niet alleen houtrot bestendig maar ook zeer dimensiestabiel.

C2C gaat nog dieper voor dit project
Vanuit de C2C filosofie heeft Derako, in samenwerking met meerdere partijen, heel goed gekeken naar de maatvoeringen van het hout maar ook naar de positie van de armaturen en overige voorzieningen in het plafond. Hierdoor is er efficiënt hout ingekocht en verwerkt met een minimaal verlies aan materiaal. Daarnaast zijn de elementen van het grill plafond verpakt in speciaal ontworpen houten kratten waarbij het kisthout direct weer retour is genomen voor recycling.

Natuurlijke beleving
De geheel open structuur van het grill plafondsysteem sluit goed aan bij de “open, transparante en toegankelijke” visie in het ontwerp.  Daarnaast zorgt het Accoya hout voor een natuurlijke en warme en uitstraling. De toevoeging van natuurlijke elementen, zoals twee kurkeiken in een in het gebouw geïntegreerde kas, zorgen voor een verdere versterking van de “natuurlijke” belevingsfactor in het gebouw.

Derako ook voor uw unieke wensen
Bij Derako wordt er uitsluitend projectmatig gewerkt waarbij een project altijd volledig technisch begeleid en uitgewerkt wordt. Wij denken graag mee met uw ontwerpuitdagingen en logistieke vraagstukken en komen met ideeën voor realisatie van uw unieke wensen. Met prefab geproduceerde systemen, een gedetailleerd legplan en overige technische informatie kan de installateur of afbouwer efficiënt en nauwkeurig te werk gaan.

De medewerkers van Derako helpen u graag verder. Waar gewenst kunnen de systemen ook bijdragen aan het verkrijgen van de nodige credits binnen BREEAM en LEED. Neem Contact op met Derako voor meer informatie.

Reageer op dit artikel