artikel

Veel manieren om een entree te laten opvallen

productnieuws

Natuurlijk, een entree moet functioneel zijn. Maar hoe mooi is het als de entree daarnaast ook een verpletterende indruk maakt op bezoekers? Mensen zijn gevoelig voor de uitstraling van een gebouw. Jeannette Lenssen, Adviseur Architecten, vertelt: “Dat begint allemaal bij de entree. Het is de eerste plek waar je in contact komt met het gebouw en toegang krijgt tot je bestemming. Zonder de functionaliteit uit het oog te verliezen is het inspirerend om te zien wat er allemaal mogelijk is op esthetisch gebied.”

Veel manieren om een entree te laten opvallen

Jeannette Lenssen licht ter inspiratie twee bijzondere project uit. “Dit zijn projecten waarbij de draaideur in mijn ogen perfect aansluit bij de uitstraling van het totale gebouw”, legt ze uit.

Entree Universiteit van Utrecht: Eenheid in de gevel

Bij de Universiteit Utrecht (Victor J. Koningsbergergebouw) werd medio 2015 een indrukwekkende, 9 meter hoge, tourniquetdeur toegepast. Om verschillende redenen past de esthetische draaideur goed bij het ontwerp. Dat komt deels doordat hij heel hoog is, door de enorme kap die erop zit. Als in dit grote universiteitsgebouw een lage deur geplaatst was, dan zou de ingang al snel ondersneeuwen.

Daarnaast loopt de gevelbelijning heel natuurlijk door in de tourniquet. Op die manier is de entree één geworden met de gevel. Om toch een herkenbaar karakter te houden is er in de hoge kap van de entree ander glas toegepast dan in de gevel. Zo is de esthetische entree een bijzonder verlengstuk van de gevel, zonder zijn eigen identiteit te verliezen.

Entree Stadhuis Zaandam: Opvallend rustpunt in drukke gevel

Het stadhuis in Zaandam is een bijzonder esthetisch ontwerp van Soeters van Eldonk architecten. De gevel bestaat uit een schijnbare aaneenschakeling en opstapeling van allemaal typerende Zaanse huisjes. Erg uniek en spectaculair, maar het zorgt ook voor een heel drukke gevel. De zogenoemde Duotour (draaideur met geïntegreerde schuifdeur) die bij dit stadhuis is toegepast, valt hier juist op vanwege zijn rustige uiterlijk. Op de deuropening na bestaat deze Duotour volledig uit één soort aluminium. Het maakt de entree tot een robuust rustpunt van het stadhuis. Door het contrasterende uiterlijk kan de ingang onmogelijk over het hoofd worden gezien. En dat is een niet te onderschatten eigenschap: mensen moeten de entree immers makkelijk kunnen vinden.

Handige Handleiding tijdens oriëntatiefase

Staat u ook op het punt om een unieke entreeoplossing toe te gaan passen? Er komt veel kijken bij de keuze voor de meest geschikte entree. In de Handleiding “In 7 stappen op weg naar de meest geschikte entreeoplossing” leest u precies waar rekening mee gehouden moet worden bij de keuze voor een toegangsproduct. Download deze Handleiding hier

Meer blogartikelen van Jeannette Lenssen, Adviseur Architecten, lezen? Neem dan een kijkje op de Blog-pagina  en meld je aan voor blog updates.

Reageer op dit artikel