artikel

De kracht van keramiek

productnieuws

“Het doorvoeren van duurzame oplossingen in de hotelbranche kan veel verder gaan dan handdoeken minder laten wassen of korter douchen. Het kan zelfs zo ver gaan dat door een positieve opbrengst van duurzame maatregelen dat beetje extra luxe weer kan worden teruggeven aan gasten. En dat is precies waar je als architect over moet nadenken.” Aan het woord is Robert Mulder van Mulderblauw architecten, die zowel het exterieur als interieur van het nieuwe, 314 kamers tellende Novotel in Hoofddorp ontwierp.

De kracht van keramiek

Ontwerpen voor de toekomst
Mulder: “Wat mij betreft moet het verblijven in een hotel voor een gast een feest zijn. Dus moet je niet op calvinistische wijze duurzaamheid opleggen. Je moet de hotelgast prikkelen zodat deze nieuwsgierig wordt naar het waarom achter de architectuur en inrichting. Dat vormt voor ons een inspirerende opgave. Duurzaamheid gaat bij ons dan ook verder dan nadenken over energiereductie of slim gebruik van materialen. Wij vinden als bureau dat de sociaal menselijke en maatschappelijke aspecten in onze ontwerpen het meest belangrijk zijn. Daar committeren we ons aan. Duurzaamheid volgt daar uit voort en gaat over de toekomst. Over wat we meegeven aan onze kinderen. Bij Novotel Hoofddorp wilden we dan ook dat op lange termijn het hotel bijvoorbeeld met minimale aanpassingen als kantoor zou kunnen worden gebruikt of ingezet voor permanente bewoning. Die flexibiliteit van een gebouw bepaalt mijn inziens mede de duurzaamheid.”

Samenwerken is samen groeien
Miranda Ensink, grafisch ontwerper en mede verantwoordelijk voor interieur- en gevelontwerp, vult aan: “Je moet als vormgever vanuit functionaliteit denken en niet vanuit het eindplaatje. Alleen op die manier kun je openstaan voor andere perspectieven en samenwerkingen en dus nieuwe dingen laten ontstaan.” Mulder: “Dat zie je ook in de samenwerking met Mosa. Mosa onderscheidt zich niet alleen met de duurzame productie van haar Cradle to Cradle tegels in Nederland, maar ze biedt vooral ruimte voor dialoog. Mosa ontwerpers gaan elke keer weer met ons mee op onderzoek uit. Een speurtocht om specials te produceren. Die samenwerking is belangrijk, want daardoor wordt het uiteindelijke ontwerp beter. Mosa weet wat machines kunnen en wat mogelijk is binnen keramische processen. Dat is bepalend. In die zin kun je als ontwerper nooit dwingend zijn en moet je niet willen vechten tegen een productieproces, maar het respecteren.”

 Mulder vervolgt: “Voor Novotel Hoofddorp wilden we een lichte gevel met een zachte uitstraling die refereerde aan de omgeving. Keramiek leent zich daar goed voor, want je kunt de kleuren en look and feel van het oppervlak bepalen en zo de gewenste uitstraling krijgen. We verwerkten de idee van de rietkraag langs vaarten van de Haarlemmermeer in het ontwerp en gingen met Mosa op zoek naar hoe we in de tegels de rietstengels naar de top van het gebouw konden laten verlopen. Door gezamenlijk onderzoek naar wat mogelijk was in het productieproces, werd het ontwerp steeds abstracter en is nu uitgemond in een gevel waarbij een sterk schaduw- en lichtspel is ontstaan door de wisseling van mat- en glansoppervlakken. De tegels tonen niet alleen hun eigen print (hoogglanzende inkt gedrukt op steenmat glazuur), maar reflecteren ook op bijzondere wijze het  daadwerkelijke landschap en de Hollandse luchten.”

Klantbeleving voorop
Mulder: “Naast het gebruik van de recyclebare tegels – zowel aan de gevel als in het hotel – hebben we een hoge waarde van isolatie in de gevelpakketten aangebracht, vegetatiedaken gelegd en gebouwd in kolomstructuren. Hierdoor reduceert het grondstoffen- en dus energieverbruik wezenlijk. We hebben daarnaast een slimme oplossing bedacht voor de ramen van de hotelkamers. Uitgangspunt daarbij was de beleving van de hotelgast, maar ook de wens om warmte en koude verlies tegen te gaan. Uiteindelijk zijn we gekomen met verticale, smalle ramen, die zijn teruggezet in de gevel. Geen voordehand liggende keuze. Maar door de verticale positionering tot aan de vloer enerzijds komt licht dieper de hotelkamer binnen. Als de zon schijnt ontstaat door de diepere ligging in de gevel anderzijds meer schaduw, waardoor kamers minder warm en dus minder gekoeld hoeven te worden. Beide effecten zijn spectaculair en uiteindelijk belangrijk voor hoe de hotelgast zijn verblijf ervaart. We kunnen natuurlijk een high tech, hard hotel ontwerpen, maar wij vinden dat als een ontwerp niet die zachte menselijke, sociale kant heeft, we de plank volledig misslaan.”

Reageer op dit artikel