artikel

Gevel 2016 : Façades with 2020 vision

productnieuws

Van 27 tot en met 29 januari vindt in Ahoy Rotterdam het belangrijkste vakevenement over de gebouwschil voor architecten en bouwkundigen plaats. Gevel 2016 is innovatief, grensverleggend en architectonisch verantwoord.

Gevel 2016 : Façades with 2020 vision
bewerkt

Bent u voorbereid op de ambitieuze agenda voor 2020? Met het motto “Façades with 2020 vision” blikt Gevel 2016 vooruit op de nabije toekomst: in 2020 moeten gebouwen energieneutraal, slim en duurzaam zijn, met alle aandacht voor leefbaarheid en biodiversiteit. Een ambitieuze en urgente taak die het uiterste vraagt van de gebouwschil. En dat vraagt enkel het allerbeste van architecten en ingenieurs. Gevel toont oplossingsrichtingen, voedt de discussie en faciliteert ontmoetingen.  Nieuw dit jaar zijn de Themazones, waar start-ups, universiteiten en andere kennisinstellingen hun innovaties en prototypes demonstreren. Dezelfde thema’s komen terug in het seminarprogramma in het GEVEL Theater.

Vier thema’s
‘Façades with 2020 vision’ is uitgewerkt in vier thema’s die terugkeren in het programma en op de beursvloer. Het eerste thema is CIRCULAR. Hoe sluiten we de bouwkringloop en doorbreken we de verspilling van materiaal, grondstoffen en energie? Kunnen architecten, bouwers en toeleveranciers dit ideaal verwezenlijken? Op de Themazone staan voorlopers van het circulair bouwen, zoals StoneCycling (bouwmateriaal uit afval), Repurpose (ingenieursbureau voor circulair slopen en bouwen), materialenwerkplaats Buurman, Strobouw Nederland en Kalkhennepbouw Nederland. Dat circulair bouwen ook kan met meer gangbare materialen als aluminium, glas en beton, wordt behandeld in het seminarprogramma op woensdag 27 januari.

De thema’s ENERGY en HEALTHY richten zich op de vraag hoe gebouwen zich kunnen ontwikkelen van energieslurper tot energieproducent, met als belangrijk aandachtspunt dat deze hoog-presterende gebouwen uiteindelijk wel bedoeld zijn om optimale omstandigheden te bieden aan de gebruikers. Een goed gebruik van daglicht speelt hierin een centrale rol. De start-up SolarSwing heeft daarvoor een slimme nieuwe zonwering ontwikkeld en toont deze in de Themazone. Ook de zonweringsbranche Romazo is aanwezig. Uit het Delftse Bucky Lab komen als altijd de nodige verrassingen. Het bedrijf Mcoating focust op isolatie door toepassing van hoogwaardige coatings. Op donderdag 28 januari is er een sprekersprogramma over gezonde gebouwen en wordt de dag afgesloten met het Living Daylights Daglicht Café.

Het vierde thema is DISRUPTION, de ontwrichtende werking van nieuwe technologie op bestaande businessmodellen. Ontketenen robotisering, 3-D printing en the Internet of Things een revolutie in de bouw? Kunnen architecten voortaan zelf hun ontwerpen produceren? Studio RAP meent van wel en demonstreert het gerobotiseerd fabriceren van bouwelementen. Kite Robotics lanceert de glazenwasrobot. TU Eindhoven en Cement BetonCentrum tonen de eerste werkstukken uit de 3DCP (3D Concrete Printing) Challenge. 3TU Bouw, het samenwerkingsverband van de drie Nederlandse technische universiteiten, laat toepassingen zien van onder meer drones, computergestuurde freestechniek, ceramic printing en sensortechniek. Wat dit allemaal gaat betekenen voor het architectenvak, is onderwerp van het debat op vrijdag 29 januari in het GEVEL Theater.

Gevel is van 27 dagelijks geopend vanaf 11.00 tot 17.00, op donderdag is de beurs tot 20.00 geopend. Toegang is gratis na online registratie via gevel-online.nl. Gelijktijdig met Gevel wordt in Ahoy Rotterdam Material Xperience gehouden. Na registratie online, heeft u alle dagen gratis toegang tot beide vakbeurzen.

Reageer op dit artikel