artikel

Slim bouwen door toepassing van betonkernactivering

productnieuws

De toepassing van betonkernactivering (BKA) in bouwprojecten neemt een grote vlucht. De combinatie van koeling in de zomer en verwarming in de winter maakt dat BKA comfort verhogend werkt tegen substantieel lagere energiekosten. Niet voor niets dat architecten BKA veelvuldig inzetten in nieuwbouwprojecten in de utiliteitsbouw, ziekenhuisbouw en in toenemende mate in woon(zorg) projecten.

Door: René Roering

Het flexibiliteitsvraagstuk met behoud van wandprestaties

Bij betonkernactivering stuiten ontwerpers op de vraag hoe de flexibiliteit van de elektrische installaties gewaarborgd kan worden bij het ontbreken van de systeemplafonds. De veelal grote hoeveelheid aan bekabeling door wandframes voeren is geen oplossing. Brandwerendheid, geluidisolatie en stabiliteit van de wanden voldoen niet meer. De systeemwanden worden instabiel door de vele sparingen in het frame en na het sluiten van de wand is de installatie onbereikbaar. Ook het opnemen van de installatie in de betonvloeren is geen effectieve oplossing. Niemand kan voorspellen waar installaties in de toekomst moeten komen. Installaties opnemen in de wanden lijkt dan ook de beste optie.

BKA gecombineerd met BoWall

De wens naar flexibiliteit kan eenvoudig en doeltreffend met BoWall ingevuld worden, inclusief behoud van wandprestaties, want daar ligt de grote kracht van BoWall. De wanden worden aan de onder- of bovenzijde voorzien van een ingebouwde goot die aan alle eisen ten aanzien van brandwerendheid, geluid en stabiliteit van de wanden ruim voldoet. De bekabeling wordt eenvoudig, nadat de wanden volledig zijn afgebouwd, vanuit de hoofdstructuur in de gangen, aangebracht in de kern van de kamer scheidende wanden. BoWall is uitstekend uit de testen voor brandwerendheid, geluidisolatie en stabiliteit gekomen. Hiermee is een grote zorg ontnomen en is de opdrachtgever verzekerd van kwalitatieve wanden.

Over René Roering

René Roering is project Manager Special Accounts Groep bij Technische Unie en binnen de organisatie onder ander verantwoordelijk voor de uitrol van BoWall.

Reageer op dit artikel