artikel

Plafondsystemen verbeteren huiselijke sfeer voor bewoners zorglocatie

productnieuws

Het nabij het strand gelegen Kijkduin, een locatie van zorgorganisatie Middin in Den Haag, is uitgebreid gerenoveerd. Dit voormalige kantoorgebouw biedt tegenwoordig onderdak aan kwetsbare bewoners en cliënten die gebruik maken van diverse activiteitenruimten. Een warme, huiselijke uitstraling kenmerkt de locatie. De Knauf AMF THERMATEX® Acoustic Range plafondsystemen leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Plafondsystemen verbeteren huiselijke sfeer voor bewoners zorglocatie

Middin ondersteunt cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking. De organisatie gelooft in de kracht van haar cliënten en stimuleert hen om deel te nemen aan de maatschappij. Kijkduin is de thuisbasis voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) en ernstig verstandelijke gehandicapten (EVG). De locatie overstijgt het beeld van een klassieke zorginstelling. “De opdrachtgever wil een moderne woon- en activiteitenomgeving waarin de cliënten zich thuis voelen”, vertelt Creatief Directeur René Hoek van HET Architectenbureau. “Ons ontwerp biedt cliënten een persoonlijke beleving en zorgverleners een prettig werkbare omgeving. Het ontwerp is huiselijk, warm, licht en bijzonder overzichtelijk.”

Huiselijk ontwerp
De renovatie van het bouwwerk, dat dateert uit begin jaren ’80 bestond uit het creëren van kleinschalige woonruimte, bestaande uit units van ca. 50 m2 met een eigen badkamer en een gemeenschappelijke woonkamer. “In totaal zijn dertig wooneenheden, verdeeld in clusters van tien, gerealiseerd.” Daarnaast zijn er diverse activiteitenruimten, waarin cliënten bijvoorbeeld kunnen snoezelen of muziek maken. De woongroepen voor EMB, EVG en het expertisecentrum zitten op de begane grond, de activiteitenruimten en een kantoor zijn gehuisvest op de eerste verdieping.

Bij de materialenkeuze is rekening gehouden met het karakter van de omgeving. Hoek: ”Het bovengemiddelde gebruik vraagt om een lange levensduur van de materialen. De vloeren zijn van vinyl en linoleum. De trappenhuizen bestaan uit trappen van bamboe in combinatie met gangwanden met beige tegelwerk. De overige gangwanden zijn voorzien van 6 mm. bamboe. In alle andere ruimtes is gekozen voor wit geschilderd glasvlies.”

Alle plafonds moeten voldoen aan hoge eisen op het gebied van geluidabsorptie en -isolatie. “Voor de natte ruimten geldt daarnaast dat wanden en plafonds een hoge vochtbestendigheid moeten hebben. Bovendien wil de opdrachtgever een esthetische uitstraling, hoge kwaliteit en comfort waarmee hij zich van andere organisaties kan onderscheiden. Daarom hebben wij plafondsystemen in een doorzak uitvoering voorgesteld”, legt Hoek uit.

Doorzak plafondsystemen
Met Knauf AMF Plafondsystemen B.V. is besproken welke systemen de gewenste oplossing bieden. “Met de panelen uit de THERMATEX® Acoustic Range is het mogelijk om overal hetzelfde karakter te krijgen. Hoewel de technische eigenschappen verschillen, hebben alle panelen hetzelfde uiterlijk.” Gekozen is voor drie typen plafondsystemen uit deze serie. In totaal gaat het om 4000 m² plafondpanelen in RAL 9010.

Voor de woonkamers, de gangen en de gemeenschappelijke ruimtes, zoals het kantoor, is gekozen voor THERMATEX® Alpha 1200 x 600 mm VT-S. Dit doorzak plafondsysteem is niet alleen bijzonder fraai vormgegeven, maar biedt ook een hoge akoestische waarde. De geluidsabsorptie αw is 0,95.

In de gangen is THERMATEX® dB Acoustic 1200 x 600 VT-S gemonteerd. “Dit geluidsisolerende plafondsysteem is ideaal voor dit soort omstandigheden, waarbij geluidsisolatie noodzakelijk is.”

Luchtvochtigheid én absorptie
In de badkamers en toiletruimten is THERMATEX® Aquatec 600 x 600 VT-S geplaatst. Voor dit systeem is gekozen vanwege zowel de technische specificaties als de esthetische kwaliteit: een modern, strak uiterlijk.

Absorptie in natte ruimten is vaak een onderbelicht thema. Meestal wordt op plekken met een hoge luchtvochtigheid een harde vinylplaat (0,10 αw) gemonteerd. THERMATEX® Aquatec betekent een grote verbetering in geluidsabsorptie voor dit soort omgevingen. Niet alleen zijn de panelen bestand tegen 100% RV, ze bieden ook een absorptie van 0,90 αw. De panelen voldoen aan Clean Room klasse 3. Dit systeem complementeert onze THERMATEX® Acoustic Range. Het is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kantafwerkingen en is geschikt voor allerlei toepassingen, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, keukens en zwembaden. Dit paneel is ideaal voor cliënten van Kijkduin, waarvoor comfort en huiselijkheid zo belangrijk is.

Huiselijk en elegant
HET Architectenbureau is er uitstekend in geslaagd om een gedateerd bouwwerk te transformeren tot een moderne, comfortabele zorginstelling met een warme, huiselijke atmosfeer. Hoek: “Het pand is in januari 2015 in gebruik genomen, we zijn heel tevreden over het resultaat en de behaalde prestaties.” “De wandtegels, het bamboe en de Knauf AMF THERMATEX® Acoustic Range plafondsystemen geven Kijkduin iets extra’s, een subtiele vorm van elegantie.”

Reageer op dit artikel