artikel

Verlaag de EPC met Unidek Aero dakelementen

productnieuws

Slimme ontwerpen, goede materialen en een hoogwaardige uitvoering maken tegenwoordig comfortabele energieneutrale woningen mogelijk.

 

 

 

 

 

Ontwerpers en bouwers staan bij ieder project voor de vraag hoe de beste energieprestatie (lage EPC) tegen de laagste kosten wordt bereikt. Een goed geïsoleerde gebouwschil zorgt voor het beste resultaat.
Dakisolatie levert hierbij het hoogste rendement van 30% op!

Verminderen van koudebruggen

Naast een goed geïsoleerde gebouwschil is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan het voorkomen van koudebruggen en luchtlekkages. Deze factoren zijn, naast o.a. installatietechnische maatregelen (verwarming, ventilatie), van invloed op de energieprestatie van een gebouw. Bij elke aansluiting van twee constructiedelen kunnen warmteverliezen (lineaire verliezen) optreden, ook wel koudebruggen genoemd. De voornaamste oorzaak van het ontstaan van koudebruggen is dat de isolatielaag onderbroken wordt door componenten met een andere R-waarde dan de isolatielaag. De isolatielaag van de Unidek Aero dakelementen steekt aan de langszijden uit, waardoor deze naadloos aansluiten. Hierdoor wordt de isolatielaag niet onderbroken, zoals bij sommige dakelementen met randhout (langslatten) wel het geval is. De eerste ‘koudebrug’ in het dak is daarmee al voorkomen! Unidek Aero en haar toebehoren verminderen het aantal koudebruggen in het dak. Hierdoor ontstaat een EPC-winst die kan oplopen tot zelfs 0,07. Dit is vergelijkbaar met de EPC-besparing die wtw-installatie kan realiseren. Hiertoe biedt Kingspan Unidek gratis referentiedetails met berekende ?-waarden (rekenwaarde voor koudebruggen). Uiteraard dienen de details in de praktijk wel nauwkeurig te worden uitgevoerd.
 

Luchtdichtheid

Luchtdichtheid is een belangrijk onderdeel van energieneutraal bouwen ter verlaging van de EPC. Kieren en naden in een geïsoleerde gebouwschil veroorzaken ongewenste luchtlekkage waardoor er onnodig warmteverlies plaatsvindt. Bij een dak is extra aandacht nodig voor doorvoeren, aansluitingen op de gevel en de dakelementen onderling. Door toepassing van Unidek Aero dakelementen gecombineerd met Unidek luchtdichte toebehoren én nauwkeurig bouwen, kan een grotere luchtdichtheid gecreëerd worden. Testresultaten wijzen uit dat de toebehoren van Kingspan Unidek (in combinatie met Unidek Aero dakelementen) voldoen aan de hoogste klasse 3 ‘uitstekend’ voor luchtdichtheid (qv10 0,15).

Conclusie: Unidek Aero dakelementen verlagen de EPC

Dakisolatie loont en dit maakt dat het dak een belangrijke bijdrage levert aan energiebesparing en verlaging van de EPC. Bij toepassing van Unidek Aero dakelementen in vrijstaande of geschakelde nieuwbouw hoeft de ontwerper minder maatregelen te nemen ter verlaging van de EPC. Dit geldt niet alleen voor de uitstekende thermische isolatiemogelijkheden, maar Unidek Aero en haar toebehoren bieden ook standaard:

  • uitstekende luchtdichtheid en daardoor minder luchtlekkage (qv10);
  • minder koudebruggen en daardoor lagere ?-waarden;
  • duurzame keuze (DUBOkeur®);
  • mogelijkheid tot montage van zonnecollectoren en andere installaties;
  • technische informatie voor iedere bouwsituatie.

Dit alles leidt tot een woning met betere energieprestatie, comfort voor de bewoner én verlaging van de EPC.

 

Reageer op dit artikel