artikel

Succesvolle transformatie van voormalig GAK-gebouw naar woongebouw met monumentenstatus

productnieuws

De bestemming van het oude GAK-gebouw was lange tijd onbekend voor eigenaren AM en Stadgenoot. In de oplossing voor het probleem zijn in dit renovatieproject diverse actuele onderwerpen gecombineerd: herbestemming voor leegstaande kantoren, omgaan met de monumentale waarde van naoorlogse bouw, betaalbare huisvesting en
tegemoetkoming aan de vraag van kleine wooneenheden binnen de ring van Amsterdam.
Daarmee is het project een belangrijk en succesvol referentieproject geworden.

 

In 1959 was het ontwerp van het oude GAK-gebouw al vooruitstrevend. Geïnspireerd op het Lever House in Manhattan, was dit het eerste gebouw in Nederland met zonabsorberend groen isolatieglas. De aluminium vliesgevel had geen te openen ramen, maar het gebouw was compleet voorzien van airco. Ook het gerenoveerde pand is vooruitstrevend en is monumentwaardig. Het pand bestaat uit circa 40.000 m2, waar in de noord- en zuidvleugel totaal 651 woonstudio’s en 2.000 m2 commercieel vastgoed wordt gemaakt van elk 19 meter diep en circa 70 meter lang.

Voormalig GAK-gebouw Amsterdam

Dit project is winnaar van de Benelux Aluminium Award 2013 in de categorie woningbouw. De ontworpen elementengevel is optisch identiek aan de oorspronkelijke gevel, maar voldoen inwendig aan alle huidige eisen van veiligheid, isolatie, lucht- en waterdichtheid. Bijzonder aan de gevel is de zogenoemde ‘serre-gevel’ aan de snelwegzijde. Middels een aluminium schuifpui zorgt een dubbele gevel voor zeer hoge akoestische isolatiewaardes. Met een PAF-raam voor iedere woning is ook voor de ventilatie een inventieve oplossing bedacht. Dit is een parallel uitzetraam dat in zijn geheel 100 mm rechtstandig naar buiten open gaat. De energieprestatie is verbeterd van label E naar B. Dit is bijzonder gezien de monumentenstatus, hoge geluidbelasting en gebalanceerde ventilatie. Met een eigen Facebook pagina en vele buurtborrels was er een hoge betrokkenheid van bewoners en is het comfortabel en betaalbaar wonen in De Studio.

ArchitectWessel de Jonge architecten bna bv
SysteemleverancierSchüco Nederland BV
GevelfabrikantBlitta BV
Aannemer (fase 2)HSB Bouw

Voor service en ondersteuning voor de architect, klik hier.

Reageer op dit artikel