artikel

School gerevitaliseerd met VELUX modulaire lichtstraten

productnieuws

In het Zweedse Huddinge, nabij Stockholm, staat het Sågbäckgymnasiet. Een klassiek jaren ’60 schoolgebouw met een sheddakconstructie. Het was technisch en architectonisch nog in een goede staat, maar functioneel sterk verouderd. Om over de kwaliteit van het licht maar niet te spreken. VELUX modulaire lichtstraten brachten uitkomst.

School gerevitaliseerd met VELUX modulaire lichtstraten

“Goed licht is een basisvoorwaarde om tot optimale prestaties te komen”, geeft schoolhoofd Hans Almgren aan. Het schoolhoofd van het Sågbäckgymnasiet is vooral tevreden over hoe de nieuwe gemeenschappelijke ruimte met de beeldbepalende sheddakconstructie functioneert: “De originele esthetiek van het gebouw is opnieuw uitgevonden en de mogelijkheden van het plafond zijn volledig benut. De lichtstraat was essentieel voor de positieve verandering binnen ons team. De architecten van Origo Architecten hebben ernaar gestreefd om het gebouw te openen, het licht naar binnen te laten treden en visuele diepte te creëren. We hebben geen onbenutte hoeken en geen donkere hoeken meer. Nu kun je de buitenlucht zien en beleef je letterlijk wat het weer met je doet. En natuurlijke lichtinval geeft je ook een idee hoe laat het is en waar je bent. Goed licht bevordert het comfort en beïnvloedt de leerprestaties op een positieve manier.”

Daglicht vanuit het noorden

In totaal werden 104 VELUX modulaire lichtstraatelementen vier sheddakopstellingen geplaatst. Het sheddak leende zich optimaal voor plaatsing van de lichtstraten op de noordzijde. De modulaire lichtstraten verlichten de binnenzijde zonder hinderlijke directe zoninstraling. Waar de oude lichtstraten met matglas waren uitgevoerd, een beperkte daglichttoetreding creëerden en een zeer slechte energieprestatie hadden, voorzien de VELUX modulaire lichtstraten de onderliggende ruimtes van goede daglichttoetreding, een hoge energieprestatie en door de te openen modules ook van beheersbare natuurlijke ventilatie.

Totaalconcept

Door de systematische opzet van het systeem ging het plaatsen snel. Architect Åsa Machado van Origo Architecten is te spreken over de VELUX modulaire lichtstraten. “Het gaat om de samenhang tussen de technische voorwaarden en de energieprestatie, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek. Daarom zijn innovaties in de markt zo belangrijk. De volledige lengte van de lichtstraten is zichtbaar van de gemeenschappelijke ruimte tot in de praktijklokalen. Daglicht valt van bovenaf de lokalen binnen. De daglichttoetreding vanuit het noorden creëert een juiste sfeer in de nieuwe praktijkruimtes. Door mee te denken in het totaalconcept heeft VELUX het project mede tot een succes gemaakt. Bovendien hebben we tijdens het project veel ervaring en nieuwe ideeën opgedaan met betrekking tot natuurlijke ventilatie en lichtstraten.” Door de renovatie en de natuurlijke lichtinval heeft het Sågbäckgymnasiet zich ontpopt tot een eigentijdse 21e-eeuwse praktijkschool, waar zowel de studenten als de betrokkenen bij de renovatie trots op zijn.

Wilt u de brochure van dit of andere voorbeeldprojecten ontvangen of weten over de VELUX modulaire lichtstraten? Ga naar de www.modulairelichtstraten.velux.nl of neem contact met ons op via modulairelichtstraten@velux.nl of 030 – 6.629.629.

Reageer op dit artikel