artikel

Witte dakbedekking van WeKa

productnieuws

Een witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht. Hierdoor warmt het dak minder op en blijft de ruimte eronder koeler. WeKa blij verrast met de resultaten van het Evalon dakbanensysteem.

Witte dakbedekking van WeKa

 

 

‘WeKa heeft proefvlakken gelegd op de Jaarbeurs in Utrecht en op het Kalsbeek College in Woerden,’ zegt Dick Groenenberg, commercieel adviseur van WeKa daksystemen BV. ‘We hebben hiervoor het Evalon dakbanensysteem gebruikt van fabrikant Alwitra uit Duitsland: een witte, reflecterende kunststof dakbedekking met een vilten onderlaag. En nu de resultaten binnenkomen zijn we blij verrast met de goede score die we halen.’

Minder koeling

Door de weerkaatsing van zonlicht en vooral ultraviolette straling warmt het dakoppervlak minder op. Uit TNO onderzoeksresultaten, op basis van een jaar lang meten, blijkt nu dat de Alwitra dakbanen het beste te scoren. Door Evalon dakbanen toe te passen, is het mogelijk 30 procent energie te besparen. De besparing wordt voornamelijk bereikt doordat de ruimte onder het dak minder gekoeld hoeft te worden.

Legplan

Evalon gedraagt zich als andere kunststof dakbedekkingen. Dakdekkers die met kunststof banen werken, kunnen het product probleemloos aanbrengen. Desgewenst maakt WeKa een legplan waarbij oplossingen voor opstanden, afvoerbuizen, afschot en dakrand afwerking mee worden genomen.

De dakbanen zijn in vele kleuren leverbaar. Allemaal voorzien van een viltlaag en reflecterende coating. De witte banen geven het beste resultaat wat energiebesparing betreft. De dakbedekking is een ecologische dakbedekking waaraan de IBU oorkonde (Institut für Bau und Umwelt, Berlijn) is uitgereikt. Daarnaast beschikt het product over Europese milieu- en kwaliteitskeurmerken.

Hittestress

Donkere, zwarte dakbedekking veroorzaakt, vooral in de zomerperiode in steden het verschijnsel hittestress. De zonnehitte, opgenomen door de donkere kleur, straalt het gebouw in en verwarmt de omgeving.

Witte daken temperen dit effect omdat ze een groot gedeelte van het zonlicht reflecteren (70 à 85 procent) waardoor het dak minder warmte opneemt en dus ook minder warmte uitstraalt.

Verlenging levensduur

Een ander positief effect is de verlenging van de levensduur van de dakbedekking. Donkere daken zetten overdag uit en krimpen in de nacht. Door deze thermische stress gaat het dak op den duur kapot.

De levensduur van een bitumen dak is gemiddeld 20 jaar. Bij witte daken is het temperatuurverschil tussen dag en nacht kleiner en dus minder thermische stress. De levensduur van een wit dak is daardoor mogelijk langer (30 jaar).

Reageer op dit artikel