artikel

Descol participeert in ontwikkeling 4-D sportveld

productnieuws

Het 4-D sportveld is een roterend (drie- of vierzijdig) sportveld dat bestaat uit horizontale panelen die kunnen draaien naar de gewenste toepassing.

Descol participeert in ontwikkeling 4-D sportveld

Deze technologie is door Sublean ontwikkeld voor o.a. daken en gevels. Studenten van de TU Delft onderzoeken het ontwerp van het 4-D sportveld. Het doel van Descol is om de Pulastic Comfort Court in dit concept te integreren.

4-D Oppervlakte Combinatietechnologie

Wanneer op het 4-D Sportveld gesport wordt zijn de panelen, bijvoorbeeld voor een kunstgras voetbalveld of een multifunctioneel kunststof speelveld, naar boven gericht. Wanneer er niet op gesport wordt, kan de andere zijde van de panelen duurzaam benut worden. Denk bijvoorbeeld aan het winnen en de opslag van energie, het bergen en zuiveren van regenwater, het zuiveren van de lucht, maken van reclame en winnen van biogrondstof.

Dit sportveld creëert meerwaarde door het combineren van één of meerdere sportondergronden en duurzame applicaties, de zogenaamde 4-D Oppervlakte Combinatietechnologie. Hiermee genereert het 4-D systeem op ongebruikte momenten duurzame opbrengsten en krijgt de sportvereniging een zelfvoorzienend businessmodel.

People, Planet en Profit

Het totale concept is bedoeld om sporten te combineren met duurzaamheid: het opwekken van energie, het leveren van schoon water en het zuiveren van lucht.

Als maatschappelijk verantwoorde leverancier van sportvloeren wil Descol sportparticipatie bevorderen op een verantwoorde manier. Descol is daarnaast enthousiast om bij te dragen aan de ontwikkeling van drie studenten van de TU Delft, die op basis van bestaande techniek van Sublean gaan werken aan dit project. Het 4-D sportveld maakt de buitensportvloer tevens rendabel, doordat de sportfaciliteit of -vereniging de opgewekte energie kan gaan verkopen.

De resultaten daarvan worden eind 2012 verwacht waarna bekend zal worden of het haalbaar is.

Reageer op dit artikel