artikel

Stoel 130 van Thonet door Naoto Fukasawa

productnieuws

De Japanse ontwerper Naoto Fukasawa heeft een nieuwe serie eetkamerproducten ontworpen voor Thonet, van massief hout. Na de introductie van eettafel 1130 zijn nu ook bijpassende stoelen van de 130-serie verkrijgbaar.

Stoel 130 van Thonet door Naoto Fukasawa
Thonet Shooting 05.+06.07.2010 Showroom Frankenberg

 

 

 

De Japanse ontwerper Naoto Fukasawa ontwikkelde het basisidee voor de 130-serie, door te kijken naar de klassieke Thonetstoelen van gebogen hout. Hij keek niet naar de vorm, maar naar de houding van de ontwerper van het model. De belangrijkste eigenschappen van het ontwerp zijn duurzaamheid en milieu, er is geen verspilling van materialen en ze zijn licht van gewicht, zegt Fukasawa. De ontwerper hanteerde dezelfde filosofie en wilde iets heel eenvoudigs en ongecompliceerds maken.

  

Het resultaat is een serie stoelen met een universele, archetypische vorm en constructie: een eenvoudige houten stoel met een ergonomisch gevormde zitting met 4 poten en een kenmerkende rugleuning. Fukasawa streeft er altijd naar het aanwezige erfgoed van een merk verder te ontwikkelen, in plaats van iets totaal nieuws te ontwerpen.

De 130-serie van Thonet bestaat uit massief houten stoelen met en zonder armlegger, ongestoffeerd en gestoffeerd, met opdekstoffering of rondom gestoffeerd. Alle modellen zijn beschikbaar in beuken en eiken. Er is ook een variant in structuurlak beschikbaar. De zitting, rugleuning en armleuningen worden met struktuurlak behandeld, het onderstel bestaat uit blank of gebeitst beuken, blank of gebeitst eiken.

  

De 1130 tafels hebben een rechthoekig tafelblad met afgeronde hoeken op vier cilindervormige poten. Fukasawa had de intentie om iets ‘vierkants’ te creëren, waar je de rondingen nog kunt voelen. De tafel-serie is beschikbaar in twee verschillende maten: als uittrektafel met twee inlegbladen of als vaste tafel. De tafel kan naar keuze in beuken, eiken of makassar worden uitgevoerd.

De tafel 1130 heeft in de grote variant de maat 220 cm bijx 110 cm. De tafel is beschikbaar met of zonder inlegbladen van elk 45 cm. Met de twee inlegbladen is de totale lengte 310 cm. De kleinere variant is 180 cm bij 90 cm, met twee inlegbladen wordt deze tafel 270 cm.

 

Reageer op dit artikel