artikel

Doorbraak in tapijtrecycling levert klant geld op

productnieuws

Wereldwijd marktleider InterfaceFLOR heeft een doorbraak geforceerd in de recycling van tapijt. Met de ReEntry 2.0 machine is het mogelijk om gebruikt tapijt volledig te recyclen. Van de teruggenomen tapijttegels scheidt ReEntry 2.0 machine het garen en de backing (tapijtrug). Het herwonnen garen wordt door de garenfabrikant verwerkt tot nieuw garen en het backingmateriaal tot nieuwe tapijtrug. Hiermee wordt de productiecirkel in zijn geheel gesloten.

Doorbraak in tapijtrecycling levert klant geld op

150 voetbalvelden

Jaarlijks wordt op deze manier 2.700 ton materiaal per jaar gerecycled. Dit komt overeen met ruim 150 voetbalvelden (meer dan 600.000 m²) aan tapijttegels. is de eerste tapijtfabrikant in Europa die op deze manier haar producten volledig recyclet.

Re- versus downcycling

Naast het hergebruik door het tapijt schoon te maken, bestaan er binnen tapijttegelterugnameprogramma (ReEntry) verschillende manieren om tapijttegels te recyclen. De eerste stap in recycling is om tapijt, aan het einde van de levensloop, te verpulveren en te gebruiken in de backing van nieuw tapijt. Deze veel voorkomende methode is een vorm van downcycling. Een veel duurzamere manier is om het garen van de rug te scheiden door het garen ervan af te scheren.

Gegarandeerde aanvoer

Om verzekerd te zijn van voldoende aanvoer lanceert InterfaceFLOR een tegoedbonsysteem voor tapijttegels. Oude tapijttegels leveren de gebruiker 50 eurocent per m² op, als ze aan het einde van de levensloop weer worden aangeboden aan InterfaceFLOR. Mission Zero, de missie van InterfaceFLOR om in 2020 geen schadelijke invloed meer te hebben op het milieu en zelfs een herstellende bijdrage te leveren, komt zo een stap dichterbij.

Reageer op dit artikel