artikel

Stoel Graph van Wilkhahn door jehs + laub

productnieuws

Designers Markus Jehs en Jürgen Laub ontwikkelden een reeks vergader- en conferentiestoelen voor het Duitse merk Wilkhahn. Kern van het ontwerp is een zitkuip die uit elkaar gehaald kan worden en steeds op een andere manier is te assembleren, met de armleuningen als de belangrijkste schakel tussen zitting en rugleuning. . Het prototype van de Graph is gepresenteerd op de afgelopen editie van de Orgatec in Keulen.

Stoel Graph van Wilkhahn door jehs + laub

Het idee van jehs + laub was om een zitkuip te maken waar de rug- en armleuningen niet aan vast zitten, maar die met elkaar worden verbonden door de armleuningen. De zitting, twee armleuningen en de rugleuning vormen zo vier componenten, met de rugleuningen als link tussen de andere twee en daarmee het hart van het ontwerp.

Nieuwe modellen maken
De armleuningen zijn vormgeven als stalen open frames die met verborgen verbindingstukken aan de zitting en rugleuning vast zijn te maken. Zo is het gemakkelijk om verschillende zittingen en verschillende rugleuningen met elkaar te kunnen combineren.

Dit deconstructivistisch ontwerp krijgt door de opening tussen zitting en rugleuning en door de open armleuningen een lichte uitstraling. De stoel zit comfortabel en kan licht naar de beide zijkanten hellen, zonder mechanische bedieningspanelen. Dit is mogelijk door gebruik te maken van technieken uit surfboardproductie en de auto-industrie.

 

Door het bevestigen van twee elastische elementen aan de voorkant van de zitting, kan de stoel driedimensionaal reageren en meebewegen met de houdingen van de gebruiker. De zitting en de rugleuning zijn gemaakt van gestoffeerde, met stof of leer beklede, multiplex onderdelen. De armleuningen, voet en poot zijn gemaakt van gegoten aluminium en verkrijgbaar met een verchroomde afwerking of in natuurlijk gepolijste afwerkingen. Graph zal vanaf midden 2011 verkrijgbaar zijn bij Wilkhahn.

 

 

Reageer op dit artikel