artikel

Authentic wood van Cassina door Le Corbusier

productnieuws

In samenwerking met de Le Corbusier Foundation, heeft het Italiaanse designmerk Cassina vier nieuwe projecten van de architect ontwikkeld en geproduceerd voor de serie Cassina I Maestri. Dit zijn aanvullingen op de originele serie uit 1964 en hebben als thema hout.

Authentic wood van Cassina door Le Corbusier

 

 

 

 

 

De ontwerpen waarin Le Corbusier de mogelijkheden van hout onderzocht, zijn door Cassina aangegrepen om haar ervaring met houtbewerking te tonen. De serie Authentic Wood bestaat uit Tabouret, Table de Conférence, Table de Travail, Rayonnages en Portemanteau.

  

Voor de objecten is uitsluitend massief eikenhout en walnotenhout gebruikt, zodat het minimalisme en de eenvoud van de objecten en de bewerking daarvan goed te zien zijn. Zo zijn de verbindingsdelen van de Tabouret het resultaat van extreme precisie, evenals de champignonvormige knoppen op de kapstok Portemanteau.

LC 14 01 Tabouret Cabanon

Dit is een massieve kastanjehouten kruk, die oorspronkelijk is ontworpen voor de Cabanon. Hier zijn mobiele meubelstukken opgevat als kisten. Het is een eenvoudig zitobject met twee openingen die dienst doen als handgrepen. De Tabouret is geïnspireerd op een houten whiskeykrat, dat Le Corbusier zag liggen op het strand, en op de sinaasappelkistjes die schilders en glasblazers gebruikten.

LC 15 Table de Conférence

Het kenmerk van dit ontwerp uit 1958 is het gebruik van twee geometrische vormen, die met elkaar zijn gecombineerd. Het ronde blad is gemaakt van eikenhout en het onderstel van stalen buizen, die verkrijgbaar zijn in glanzend grijs, groen en matzwart.

LC 16 Table de Travail

Van deze kleine houten schrijftafel zijn verschillende versies. Cassina heeft ervoor gekozen de variant die Le Corbusier ontwierp voor de kinderkamers in de Unités d’Habitation te herinterpreteren. De schrijftafel is gemaakt van een tafelblad in natuurlijk gelakt mat eikenhout. De open compartimenten zijn voorzien van planken en deze zijn verder uit te breiden door andere elementen toe te voegen.

  

 

Reageer op dit artikel