artikel

Buitenlamp LP Nest van Louis Poulsen door Bystrup Arkitekter

productnieuws

Lichtmast LP Nest is een ontwerp dat speciaal is ontwikkeld door het Zweedse architectenbureau Bystrup Arkitekter, waarmee deze aan de lange reeks architectenbureaus kunnen worden toegevoegd die in de loop der jaren de basis hebben gelegd voor de verlichting van Louis Poulsen. Bystrup Arkitekter heeft zich laten inspireren door de natuur. Het ontwerp straalt eenvoud uit, en de mast laat duidelijk zien hoe het licht naar buiten valt.

Buitenlamp LP Nest van Louis Poulsen door Bystrup Arkitekter

Het witte ‘plafond’ van de LP Nest, dat als een topreflector werkt, verspreidt door het filigraan een indirect, zacht licht. De lichtspreiding is rond en symmetrisch met een lichtpunthoogte van 3 tot 4,5 meter, zodat een relatief groot oppervlak wordt verlicht. Door de goede verticale verlichting van de armatuur zijn gezichten goed te zien, zodat de verlichting een gevoel van veiligheid creëert.

Openbaar interieur

Juist de eenvoud en het esthetische aspect maken de producten van Louis Poulsen geschikt voor stadscentra en pleinen, omdat architectuur op die plekken vaak de meeste prioriteit krijgt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de directe omgeving van gebouwen.
De LP Nest past goed in de collectie van het merk. Het ontwerp van de armatuur behoudt namelijk zijn identiteit, of deze nu in- of uitgeschakeld is. Bij daglicht is het open en luchtige filigraanpatroon van de armatuurkop duidelijk zichtbaar – een effect dat blijft wanneer de lamp wordt ingeschakeld. Bovendien wordt er ook een decoratief lichtspel gecreëerd aan de binnenkant van het filigraanpatroon.

 

Natuur naar de stad

Door zijn organische vormentaal vormt de lamp een mild contrast met gebouwen en hun directe omgeving. Hij mengt zich op harmonieuze wijze met de bomen, struiken, bankjes en bestrating in de stad.
De LP Nest is ontworpen in overeenstemming met het cutoff-principe, dat onder andere luchtvervuiling tegengaat. De mast is uitgerust met 70W of 150W metaalhalogeen, een energiezuinige lichtbron met een goede kleurweergave. Dat maakt hem ook aantrekkelijk in gebieden waar het wenselijk is om de kleuren van gebouwen en materialen zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven.

Specificaties

De diameter van de armatuurkop meet 75 cm en is aluminiumkleurig of grafiet met een lichte structuur. De armatuurkop is van drukgegoten aluminium met een bovenkant van geperst aluminium. Klasse: IP66, IK10 en de lichtbronnen zijn metaalhalogeen 70W en 150W met een elektronisch voorschakelapparaat.

 

Reageer op dit artikel