artikel

Zitmeubelen Enzo en Isabella van Ryan Frank

productnieuws

De duurzame zitmeubelen van de Zuid-Afrikaanse ontwerper Ryan Frank zijn sinds kort in Nederland verkrijgbaar. De krukken Enzo en Isabella zijn kenmerkend voor de sympathieke werkwijze van de designer. Frank werkt veelal op ambachtelijke wijze en gebruikt uitsluitend eco-verantwoorde, duurzame materialen zoals stro en kurk. Daardoor zijn de meubelen bijzonder betaalbaar.

Zitmeubelen Enzo en Isabella van Ryan Frank

Isabella is een stapelbaar kruk van handgemaakt geperst stro. Ryan Frank noemt dit materiaal strawboard: een soort spaanplaat, maar dan volledig formaldehyde-vrij en gemaakt van stro en graan. Het krukje is bekleed met natuurlijk wolvilt voor een aangenaam zitcomfort, in appelgroen, kerriegeel en lichtgrijs. De iconische vormgeving is geïnspireerd op krukjes zoals die in veel Afrikaanse landen gebruikt worden. Bijzonder is dat de krukjes stapelbaar zijn tot een soort totempaal.

Enzo is het houten broertje van Isabella en gemaakt van gecertificeerd Europees sparrenhout. De kruk is verkrijgbaar in puur natuur of gebeitst in oranje, blauw of roze. Ook dit krukje kan worden bekleed met wolvilt. Enzo er naar keuze in appelgroen, kerriegeel en lichtgrijs.

Ryan Frank begon zijn studie in Kaapstad en maakte deze af in Zwolle. Nu woont en werkt hij in Londen en brengt hij zijn eigen label op de markt, genaamd Free Range Furniture. Kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van duurzame materialen. Daarnaast zijn er de culturele verwijzingen naar traditionele Afrikaanse gebruiken, ambachten en technieken. In Nederland worden zijn meubelen verkocht via Uniek Kadoos in Utrecht.

Reageer op dit artikel