artikel

Grotere Eames Lounge Chair van Vitra

productnieuws

De gemiddelde lichaamslengte van de mens is de laatste vijftig jaar met ongeveer 10 centimeter toegenomen. Het is dan ook begrijpelijk dat grotere personen de Lounge Chair vandaag relatief klein vinden. Daarom heeft Vitra samen met de Eames-familie beslist om naast de Lounge Chair met de oorspronkelijke afmetingen uit 1956 ook een grotere versie aan te bieden.

Grotere Eames Lounge Chair van Vitra

“Waarom maken we geen eigentijdse versie van de oude, Engelse clubfauteuil?” Dat was de oorspronkelijke vraag van ontwerper Charles Eames die aan de wieg stond van de ontwikkelingen voor de Lounge Chair in 1956.

Maatschappelijke wensen

De legitimering voor een nieuwe versie van de Lounge Chair, die Vitra nu presenteert na nauw overleg met de Eames-familie en na een langdurige, zorgvuldig uitgevoerde testreeks, is afgeleid van het designconcept van de Eames.
Het erkennen van maatschappelijke wensen gold voor hen een essentieel onderdeel van het werk van de designer. Hun rol als vormgever vergeleken ze graag met die van een goede gastheer die vooruitloopt op de wensen van zijn gasten en die op attente wijze vervult. Alleen al daarom was het voor de Eames een vaststaand gegeven om het productieproces van heel nabij te volgen en om indien nodig, wijzigingen aan te brengen aan het ontwerp.

Losse componenten

Er is nog een ander feit waardoor het mogelijk werd om de afmetingen van de Lounge Chair te wijzigen. Charles en Ray Eames hebben de fauteuil niet ontworpen als meubelsculptuur, maar als het ware als een systeem van op elkaar afgestemde componenten die op optimale wijze aan een bepaald doel moeten beantwoorden. Daarom kunnen de losse componenten worden aangepast aan nieuwe doelstellingen, zonder dat daardoor de essentie van het hele ontwerp en het samenspel van zijn losse elementen fundamenteel in vraag wordt gesteld.

 

 

Verlengde zitting

De nieuwe versie van de Lounge Chair onderscheidt zich door een verlengde zitting, overeenkomstig aangepaste armsteunen en een verhoogde rugleuning. Buiten deze verlengde elementen blijven de afmetingen, de constructie en de materiaalkwaliteit van de fauteuil ongewijzigd. De Ottoman kon in zijn oorspronkelijke uitvoering worden behouden. Op het eerste gezicht zijn de grote Lounge Chair en de nog steeds verkrijgbare standaardversie van de fauteuil nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Omdat het verschil tussen de twee modellen eerder in het zitcomfort en niet in het uiterlijk wordt gemerkt, kunnen beide versies ook naast elkaar worden geplaatst en gebruikt.

Reageer op dit artikel