artikel

Stoel ON van Wilkhahn

productnieuws

Door goed te kijken naar het menselijk bewegingsapparaat en daar elementen van te imiteren, heeft kantoormeubelproducent Wilkhahn een stoel ontworpen die gebruikers de vrijheid geeft om te zitten zoals ze zelf willen. De vormgeving van ON is eenvoudig en benadrukt de functie.

Stoel ON van Wilkhahn

De afdelingen productontwikkeling en Wiege, het interne ontwerpteam, van de Duitse kantoormeubelproducent Wilkhahn werkten acht jaar aan de ontwikkeling van ON.

Niets voorschrijven

Tijdens het onderzoeksstadium zijn bestaande bureaustoelen en ergonomische onderzoeken onder de loep genomen. De meeste bureaustoelen zijn volgens traditionele ergonomische regels ontworpen en houden geen rekening met hoe mensen werken, maar schrijven een ideale zithouding voor. ON wil niets voorschrijven, maar harmonieus meebewegen met de gebruiker en wil alle mogelijke houdingen ondersteunen.

Mee met heupen

Er van uitgaand dat de bewegingen van de rug in de heupen starten, werd een systeem ontwikkeld waarin de positie en de reeks bewegingen van de heup- en kniegewrichten centraal staat, genaamd Trimension. De zitting en rugleuning kunnen van links naar rechts meebewegen door te scharnieren op heuphoogte, gecombineerd met een enorm flexibele zitting en rugleuning, het zogenoemde Flexframe. Twee aparte zwenkarmen, die net als twee dijen bewegen, zijn aan de as van de stoel bevestigd ter hoogte van de knieën.

 

Esthetisch benadrukt

In de vormgeving van de stoel is dit principe goed zichtbaar: de plekken waarop de stoel scharniert, zijn uitgevoerd in glanzend aluminium. De onderdelen die de bewegingen mogelijk maken, zijn verwerkt in slechts een paar elementen. Zo zijn de armleuningen geïntegreerd in de heupscharnieren, die daardoor wat verder naar achteren zitten en de gebruiker niet verhinderen naar de zijkant te leunen.

Reageer op dit artikel