artikel

Soeters Van Eldonk architecten bv

Portfolio

Soeters Van Eldonk architecten is al meer dan dertig jaar actief in Europa. Vanuit Amsterdam (Nederland) zijn toonaangevende projecten gerealiseerd in Denemarken, Duitsland en bovenal het thuisland Nederland. Het bureau is begonnen als architectenbureau maar heeft zich de laatste decennia vooral ook ontwikkeld als stedenbouwkundig ontwerpbureau. Waterfronten, winkelcentra en de herontwikkeling van binnensteden en industriegebieden […]

Soeters Van Eldonk architecten is al meer dan dertig jaar actief in Europa. Vanuit Amsterdam (Nederland) zijn toonaangevende projecten gerealiseerd in Denemarken, Duitsland en bovenal het thuisland Nederland.

Het bureau is begonnen als architectenbureau maar heeft zich de laatste decennia vooral ook ontwikkeld als stedenbouwkundig ontwerpbureau. Waterfronten, winkelcentra en de herontwikkeling van binnensteden en industriegebieden zijn belangrijke werkvelden van het bureau. Ook als architecten zijn de teams van Sjoerd Soeters en Jos van Eldonk actief. Naast de vele woningbouwprojecten heeft het bureau zich gespecialiseerd in theaters, bioscopen, winkels en kantoren. Daarnaast heeft het bureau de laatste jaren veel stadhuizen ontworpen en gerealiseerd zoals het Stadhuis Zaanstad in Zaandam, het Huis van de Stad in Gouda, het Gemeentehuis van Venray als ook het Provinciehuis Friesland in Leeuwarden.

Duurzaamheid, zowel op gebied van stedebouw als architectuur is een belangrijk thema in het werk van Soeters Van Eldonk architecten.

Zowel nationaal als internationaal wordt er veel over het werk van het bureau gepubliceerd in toonaangevende vakbladen als de Architect, Bauwelt, Abitare, Architectural Review, A10 en in Chinese tijdschriften als Architecture Technique, Living Design en Architecture in Detail. In 2009 is over het bureau de monografie Dialogue with people and places (SUN) verschenen.

Voor elke opdrachtgever en voor elke situatie wordt gezocht naar het verrassende, passende antwoord. Om die reden bouwen we als architecten niet in één stijl. Elke opgave opnieuw inspireert opnieuw door haar unieke locatie en programma en haar opdrachtgever en de inspiratie. De architectuur van Soeters Van Eldonk architecten is niet abstract. Gebouwen laten telkens opnieuw, en sprekend tot de verbeelding, zien welke functie ze hebben. Een bibliotheek ziet er anders uit dan een kantoor; een theater stelt andere eisen dan een museum.

Soeters Van Eldonk architecten denkt ook op een beeldende manier na over stedenbouw. De klassieke en traditionele stad is daarbij vaak een belangrijkere inspiratiebron dan de moderne westerse stad. Steden hebben behoefte aan intimiteit en geborgenheid. Een goede stad is meer dan een verzameling gebouwen. Het behoort, als een bewerking of transformatie van de klassieke principes, een aaneenschakeling te zijn van helder gedefinieerde openbare ruimten. Een goede stad herbergt ook een grote verzameling stedelijke functies. Juist door de intensieve vermenging van functies wordt stedelijk leven gemaakt.

Duurzaamheid is in al onze plannen een belangrijk thema. De opwarming van de aarde is een feit. Fossiele brandstoffen beginnen op te raken. De duurzame opwekking van energie is een noodzaak. In onze projecten gaan we bewust en zorgvuldig om met energie en denken we na over de duurzaamheid van materialen en structuren.

Met het winnen van de internationale prijsvraag in China voor het Wuhan New Energy Institute zijn de eerste stappen gezet op de Chinese markt. Samen met Grontmij is het onwerp gemaakt van de Wuhan Energy Flower, het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld.

Contactegevens
Kerkstraat
1017 GV Amsterdam

T: +31 (0)20 6242939
F: +31 (0)20 6246928
Email: communicatie@soetersvaneldonk.nl

http://www.soetersvaneldonk.nl

Bureauinformatie
Omvang: 10 t/m 49 werknemers
Werkgebied: ArchitectuurStedebouw
Oprichting: 1979
Nominaties: Mariënburg Nijmegen/European Award/International Council of Shopping Centers/2001, Centrumplan Nootdorp/Commendation/International Council of Shopping Centers/2004, Landgoedwonen Skoatterwald Heerenveen/Nominatie Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur/2004, Parade Bergen op Zoom/NRW Jaarprijs 2007/2007, Bergse Haven Bergen op Zoom/NEPROM aanmoedigingsprijs 2007/2007, Suikersilo’s Sugar City Halfweg
Benelux Aluminium in Renovation Award 2007/2007, Kasteel Leliënhuyze Den Bosch/Nominatie Prix Européen d’architecture/European Prize of Architecture Philippe Rotthier/ 2008, Villa Bergen/Mooiste gebouw van de regio Alkmaar 2008 (vakjury)/2008, Sluseholmen (Sydhavnen), Kopenhagen/Deense Stedenbouwprijs (Byplanprisen 2009)/2009, Sluseholmen (Sydhavnen), Kopenhagen/Culturele Fonds Prijs 2009 Kopenhagen/2009, Groot Hoogelande, Wassenaar/Nominatie ECOLA Award/2010, Suikersilo’s Sugar City, Halfweg/Nominatie Architectuurprijs Haarlemmermeer 2010, de Cultuurfabriek Veenendaal/Beste bibliotheek van Utrecht 2011/2011, de Cultuurfabriek Veenendaal/Tweede plaats Beste bibliotheek van Nederland 2011/2011, SugarCity Halfweg/FIABCI Prix d’Excellence The Netherlands Awards 2011/Categorie ‘Environment (Rehabilitation/ Conservation)’/2011, Wuhan Energy Institute Wuhan (CH)/Gedeelde tweede plaats De Vernufteling 2011/Eerste plaats Publieksverkiezing De Vernufteling 2011/2011, Stadhuis Zaanstad/Tweede plaats BNA Gebouw van het Jaar Regio Noord 2012/2012, Stadhuis Zaanstad/Eerste plaats Parteon Architectuurprijs Zaanstreek 2010-2011/2012
Lidmaatschappen: BNA

Reageer op dit artikel