Alles over TU Delft

Beeld Vincent Huibers

Het Rijksvastgoedbedrijf: een op efficiëntie gerichte organisatie, of een opdrachtgever met oog voor architectuur en omgeving?

Het Rijksvastgoedbedrijf is een unieke opdrachtgever in Nederland: groot en politiek. Met klinkende duurzaamheidsdoelen probeert de organisatie aan haar grote maatschappelijke verantwoordelijkheid te voldoen. Maar welke plek heeft architectuur hierin? De focus op het proces in plaats van het eindresultaat vraagt in ieder geval om een andere rol van architecten.

Beeld Christiaan Hanse

Behoud industrieel erfgoed voor de circulaire stad: 'De afstand tussen productie en consumptie moet korter'

We willen toe naar een circulaire economie, maar lopen het risico dat de stad binnenkort uit een eentonig vastgoedaanbod van winkels en woningen bestaat. 'Dit moet anders', meent Christiaan Hanse. Voor zijn afstudeerproject aan de TU Delft deed hij onderzoek naar de terugkeer en het behoud van industriële functies in industrieel erfgoed. Hij won hiermee een Circularity in the Built Environment Award. 'Diversiteit in functies binnen het vastgoedaanbod maakt de stad economisch weerbaar.'

Langeveld Building, Erasmus Universiteit Rotterdam door Paul de Ruiter Architects. Beeld Aiste Rakauskaite

Paul de Ruiter Architects ontwerpt universiteitsgebouw met inpandige jungle en installaties op zonnekracht

Langeveld Building van de Erasmus Universiteit in Rotterdam lijkt op het eerste gezicht een generiek onderwijsgebouw. Toch is het bijzonder innovatief. Vanwege het hoge percentage hergebruikte materialen maar vooral door een lowtech-installatiesysteem dat het onderwijsgebouw op wind- en zonnekracht ventileert. Eenmaal voorbij de zakelijke gevel stap je binnen in een groene onderwijsoase.

Ate Snijder en Rob Nijsse op de modulaire brug op The Green Village. Beeld TU Delft / The Green Village

TU Delft onthult volledig modulaire brug van gerecycled keramiek

Dinsdag onthulde de TU Delft een volledig modulaire brug. De verplaatsbare onderdelen kunnen zonder lijm of andere materialen in elkaar worden gezet en ook weer uit elkaar worden gehaald. De bedenkers van de brug zijn Ate Snijder, docent Mechanica en ontwerp draagconstructies, en Rob Nijsse, hoogleraar Structural Design.

Beeld TU Delft/Architectural Recovery Team

Aardbevingsbestendig huis voor Turkije moet betaalbaar en veilige woning bieden

Onlangs presenteerde het Architectural Recovery Team, ontstaan vanuit de TU Delft, het ontwerp voor een betaalbaar en aardbevingsbestendig huis voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije. Maar hoe werkt dat?

Recent verschenen