Alles over Henk Hartzema

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman

Alwetende mastermind of gevelregisseur?

'Een Nederlandse Open Oproep is prima mogelijk', zei Francesco Veenstra op 29 augustus tijdens een debat over de aanbestedingsmethodiek. Dus, waar blijft hij? Ik was niet de enige in de zaal die zich dat licht verontwaardigd afvroeg. Een kwestie van makkelijker gezegd dan gedaan, leerde ik toen ik mij in de voors en tegens ging verdiepen.

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman

Henk Hartzema: 'Dank God op je blote knieën dat je een gevel mag ontwerpen'

Henk Hartzema is de rechterhand van iedereen. Althans, zo ziet hij zichzelf vanuit zijn rol als supervisor van onder andere het Leiden Bio Science Park en het Havenkwartier in Rijswijk. Een rol die niet zozeer gaat over architectuur, maar over de waarde van een gebouw in zijn omgeving, vertelt hij in de podcast 'Over Architectuur Gesproken'.

Het Collegezalengebouw en het Gorlaeus Gebouw aan het Rosalind Franklinplein. Beeld Marcel van der Burg

'Stedenbouw zonder franje': herontwikkeling campushart Leiden Bio Science Park

De komende jaren transformeert de Universiteit Leiden het Bio Science Park van bedrijventerrein tot een gemixt woon-werkgebied. Hier komen woningen, kantoren en culturele functies als aanvulling op de bestaande onderwijs- en wetenschapsfaciliteiten. Centraal in het plan ligt het campushart, met het nieuwe Gorleaus Gebouw en het gerenoveerde monumentale Collegezalengebouw. De verbindende rol van een supervisor was cruciaal bij de ontwikkeling van het gebied.

Impressie Kessler Park. Studio Hartzema

Rijswijk: stad van de toekomst?

Rijswijk werd recent uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland. Toch heeft de stad gelegen tussen Delft en Den Haag, niet alleen een positief imago. Studio Hartzema werkt aan twee stedenbouwkundige plannen die dat moeten veranderen. Deze maand werd het ontwikkelkader het Kesslerpark met 2100 woningen door de gemeenteraad goedgekeurd. Henk Hartzema: "De Plaspoelpolder heeft nu nog weinig herkenbaarheid, maar heeft alle potentie een stadswijk van de toekomst te worden."

fotograaf Jeroen Hofman

ARC20: Leiden Bio Science Park door Studio Hartzema

In het Leiden Bio Science Park wordt gewerkt aan de gezondheid van Nederland. Het is één van de grootste campussen van ons land en by far het grootste bio en life science cluster. 19.000 mensen zijn hier werkzaam, veel innovaties vinden plaats, het is een broedplaats van onderzoek en onderwijs. De relevantie van een dergelijk cluster neemt alleen maar toe. Momenteel wordt in het Leiden Bio Science Park bijvoorbeeld op een tweetal locaties vaccins tegen het COVID-19 vaccin geproduceerd. Naast de inhoudelijke kracht wordt ook de stedelijke component van het gebied steeds sterker. Met bouw van 1.500 woningen in de laatste jaren en de oplevering van Naturalis Biodiversity Center worden de eerste contouren zichtbaar van een levendige en multifunctionele stedelijke omgeving. De campus wordt een krachtig innovation district.

Bouwkavel in Oudeland West Beeld Harm Tilman

Blog - Meer is anders - pleidooi voor een breder coronadebat

Door Harm Tilman - De coronacrisis gaat nu de zesde week in. De anderhalvemetereconomie zal nog wel een tijdje bij ons blijven. Het dwingt de samenleving na te denken over mogelijke oplossingen. Dat zijn ondernemende landgenoten dan ook massaal gaan doen. Alleen de ruimtelijke ordening blijft achter: een pleidooi voor een breder debat

Centraal Station den Haag 22 maart 2020. Beeld Oscar de Wilde

Blog - Uitnodiging voor de rest van je leven: architecten na corona

Door Harm Tilman - De corona-crisis dwingt andere manieren van werken en leven af. 'Hoje é o primeiro dia do resto da tua vida!' zingt de Portugese zanger Sérgio Godinho. 'Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven.' Maar hoe ziet dat eruit?

Studio Hartzema, Colonnade Amsterdam UMC

Henk Hartzema: "Ik verwacht een ongekende slowdown"

Door Harm Tilman - Architectenbureaus werken sinds een week noodgedwongen thuis. Hoe vergaat het ze? Gaan ze door met hun werk? Henk Hartzema verwacht komende weken een ongekende slowdown.

Recent verschenen