nieuws

AZ Ziekenhuis Groeninge: Ruimte voor architectuurkritiek

Nationaal

Tijdens het uitwerken van de nieuwe bladformule van de Architect vroegen we ons af wat we met de projectpresentaties moesten in het tijdschrift. Het onderscheid met andere media moest duidelijker worden. Een radicale keuze volgde.

AZ Ziekenhuis Groeninge: Ruimte voor architectuurkritiek

 

 

Elk project dat we vanaf nu publiceren, wordt ingebed in een specifiek thema, waardoor dieper kan worden ingegaan op onderwerpen die van belang zijn voor het vak. Daarnaast is er ruimte voor échte architectuurkritiek. In het eerst nummer van 2014 wordt voor het eerst een project besproken met een tekst van maar liefst 5000 woorden.

 Baumschlager

Het project in kwestie is het AZ Ziekenhuis in Groeninge. Het werd besproken door de Franse architectuurcriticus Pierre Chabard, mede-oprichter van het tijdschrift voor architectuurkritiek Criticat. Voor de Architect schreef hij een tekst met veel voetnoten over de wijze waarop het ziekenhuis past in de specifieke duurzaamheidsvisie van het architectenbureau Baumschlager Eberle.

De tekst is geen lichte kost en vraagt inspanning van de lezer. Maar wie doorzet, wordt beloond met een diepgravende analyse. De context van de opgave wordt belicht, maar ook de bijzondere positie die het ziekenhuis inneemt in de ziekenhuis-typologie en de daarmee samenhangende doctrines die door de eeuwen heen hebben bepaald wat een ziekenhuis zou moeten zijn.

Een dergelijke lange tekst zal voor veel lezers afschrikwekkend werken. Toch menen we er goed aan te doen eens in de zoveel tijd plek in te ruimen voor dergelijke besprekingen. Een ontwerper heeft immers bagage nodig. En die bagage moet volgens ons niet louter bestaan uit beelden en praktisch toepasbare kennis.

We wensen jullie veel leesplezier.

Reageer op dit artikel