nieuws

Inzending prijsvraag Aziatische Spelen door Benthem Crouwel Architects en Powerhouse Company

Internationaal

Benthem Crouwel Architects en Powerhouse Company sloegen de handen ineen voor de Asian Games Athlete Village International Zone Competition. De twee bureaus werkten samen met Landschapsarchitecten SMARTLAND en het Chinese bureau UAD. De prijsvraag is uitgeschreven voor het publieksterrein van de Aziatische Spelen die in 2022 in Hangzhou in China zullen plaatsvinden.

Inzending prijsvraag Aziatische Spelen door Benthem Crouwel Architects en Powerhouse Company
Beeld 3D Studio Prins

Naast Benthem Crouwel Architects en Powerhouse Company werden zes ander bureaus uitgenodigd deel te nemen aan de prijsvraag. Ook het Nederlandse bureau NEXT Architects is één van de deelnemers, de overige uitgenodigde bureaus zijn: Snøhetta, SO-IL, Jadric Architektur en Pelli Clarke Pelli Architects. Voor de herfst zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Aziatische spelen in Hangzou

De Chinese stad Hangzou heeft een lange historie van circa 2200 jaar. In de  snel groeiende stad van circa 9,5 miljoen inwoners bevindt zich een aantal groene bezienswaardigheden waaronder het West Lake UNESCO World Heritage Site, Xixi National Wetland Park en the Grand Canal.

Het voorgestelde ontwerp van Benthem Courwel Archites en Powerhouse Company speelt in op deze kwaliteit van Hangzou. Het door de architectenbureaus ontworpen plan zou tijdens de spelen de belangrijkste zone zijn voor het publiek van de spelen. Na de spelen kan het dienst doen als een groen stadsdeel met een recreatieve functie voor de inwoners van Hangzou.

Benthem Crouwel Architects en Powerhouse Company, Hangzhou. Beeld 3D Studio Prins

Beeld Smartland

Sponge City

Water is de leidraad voor het ontwerp van Benthem Courwel Architects en Powerhouse Company, omdat het de belangrijkeste bron is voor het leven. En omdat het met oog op de klimaatveranderingen extra aandacht nodig heeft. Ook de locatie was een belangrijke aanleiding voor dit concept, het winnende project zal worden gebouwd op een van de zee teruggewonnen terrein.

Benthem Crouwel Architects en Powerhouse Company, Hangzhou. Beeld 3D Studio Prins

Beeld 3D Studio Prins

Het concept focust zich opvangen en opslaan van regenwater, als een spons. De architectenbureaus zeggen met hun ontwerp een kritische bijdrage te willen leveren aan het nieuwe watermanagment systeem en de duurzaamheid van de stad. En de natuurlijke staat van het gebied, de overgang van water naar zand te willen omarmen

Benthem Crouwel Architects en Powerhouse Company, Hangzhou. Beeld 3D Studio Prins

Beeld 3D Studio Prins

Daniel Jongtien van Benthem Crouwel Architects zegt dat voor de architectenbureaus ontwerpuitdagingen altijd een belangrijke inspiratiebron vormen. In het geval van het Hangzou willen de bureaus de zorgen die ze hebben over het water omzetten in een kwaliteit voor de bewoners.

Het feit dat water stenen kan polijsten en in glimmende edelstenen kan veranderen, is de inspiratie voor het ontwerpconcept voor de architectuur in het plan. “We combineren rationele overwegingen met een sterke verhaallijn die goed past binnen de Chinese context” aldus Jongtien.

Phoenix Bloodstones

De rode edelstenen Phoenix Bloodstone vormen de inspiratie voor het gevels. De gebouwen van het plan liggen als grote rode edelstenen verspreid door het gebied, gevormd door het water en ingebed in het landschap. Een activiteitencentrum voor jongeren, een bibliotheek, een museum, concertzaal en een sportcentrum zijn onderdeel van het plan.

Benthem Crouwel Architects en Powerhouse Company, Hangzhou. Beeld 3D Studio Prins

Beeld Powerhouse Company

De gebouwen zijn onderdeel van de buitenruimte. Op het dak van het jeugdcentrum bevindt zich een publiek toegankelijk plein. De gevels van het sportcentrum zijn transparant, zodat de sportactiveiten bezoekers in het park worden getoond. De grote rode stenen reflecteren in het water.

Asian Games Athlete Village International Zone from Powerhouse Company on Vimeo.

 

Location: Asian Games Athlete Village, Hangzhou, China
Size: 125,000 m2 / Landscape: 23 hectares
Architecture & masterplan: Powerhouse Company & Benthem Crouwel Architects
Partners in charge: Stijn Kemper (Powerhouse Company), Daniel Jongtien (Benthem Crouwel Architects)
Landscape Design: SMARTLAND
Project team: Miks Bērziņš, Alex Beunza, Tobia Davanzo, Giovanni Anrea Coni, Laurens Deuling, Léon Emmen, Mark Groen, Pearl Huang, Diego Juarez, Daniel Jongtien, Leonardo Kappel, Stijn Kemper, Volker Krenz, Max Nossin, Liviu Paicu, Gregorio Pecorelli, Albert Takashi Richters, Signe Schuler, Leonardo Serrano Fuchs, Erwin van Strien, Gert Ververs, Joost Vos, Klaas Jan Wardenaar, and Roel Wolters.
Local Architect: Architectural Design and Research Institute of Zhejiang University (UAD)

Foto's

Reageer op dit artikel