nieuws

Tinker Imagineers richt tentoonstelling in rond middeleeuwse kunstwerken

Interieur

Tinker Imagineers richt tentoonstelling in rond middeleeuwse kunstwerken
Beeld Mike Bink

Tinker imagineers heeft het ontwerp gemaakt voor de tentoonstelling North & South in Museum Catharijneconvent, Utrecht. Het museum brengt zeldzame topwerken uit de hoge middeleeuwen samen vanuit Noorwegen en Spanje.

Toelichting Tinker Imagineers: Het bureau ontwierp rondom deze bijzondere objecten een ontdekkingsreis naar hun herkomst,  vertrekpunt is het oudste houten Mariabeeld (ca. 1240) uit de collectie van het museum. Deze ‘mysterieuze’ Maria roept veel vragen op. Waar stond ze in de middeleeuwen, wat was haar functie? Bezoekers ontdekken dat haar familieleden zich in het uiterste noorden en zuiden van Europa bevinden en opvallend gelijk zijn in beeldtaal doordat er veel gereisd werd in die tijd.

Tinker_North_and_South_Beeld-Mike-Bink

Beeld Mike Bink

Een hoogtepunt – en slotstuk tegelijkertijd – is dat Maria op een magische manier in haar oorspronkelijke context wordt geplaatst. Tinker brengt haar spirituele wereld tot leven in een 3D belevenis van het middeleeuws altaar. Door middel van projectie, kunst, muziek en geur kunnen bezoekers ervaren hoe een middeleeuwer de misviering moet hebben beleefd.

Tinker_North_and_South_Beeld-Mike-Bink

Beeld Mike Bink

De meeste altaardecoraties hebben vanwege hun kwetsbaarheid hun land niet eerder verlaten. In Museum Catharijneconvent krijg je de kans om Maria met haar tijdgenoten te vergelijken en samen te bewonderen. De kleurrijke grafische laag vormt de verbinding tussen verleden en heden. In een moderne iconografische stijl geeft het de bezoekers meer verdieping en context bij de getoonde collectie.

North & South is tot en met 26 januari 2020 te bezoeken in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 Utrecht. >>

Lees ook:

Tinker imagineers richt het Nieuwe SchoenenMuseum in

 

Tinker imagineers ontwerpt tentoonstelling ‘Restless Youth: Growing up in Europe, 1945 to now’

 

 

Reageer op dit artikel