nieuws

The Sceptical Structures of Max

Interieur

The Sceptical Structures of Max
Beeld James Beckett, 2019

Op zaterdag 16 november opende de door Cityscapes georganiseerde een expositie over spaanplaat: De installatie The Sceptical Structures of Max van de kunstenaar James Beckett.

James Beckett haalde zijn inspiratie voor zijn installatie uit de biografie van de man die als uitvinder van de moderne spaanplaat wordt gezien: Max Himmelheber. Spaanplaat is inmiddels goed voor ongeveer 80 procent van de meubelmaterialen wereldwijd stelt de kunstenaar. Ooit was het bedoeld om op een slimme, duurzame manier zaagsel restanten een functie te geven door deze te binden met fenolhars. Maar, het bleek een wegwerpmateriaal dat moeilijk herbruikbaar is. Met als gevolg een negatieve impact op het milieu.

De uitvinder verdiende dankzij zijn octrooien een fortuin. De villa die hij liet bouwen vormde voor Beckett de basis van de installatie. Deze is weergegeven in spaanplaat dat hij vond in de straten van Amsterdam. Voormalige keukens, kasten, tv-meubelen en bedden laten de de afgedankte en een uitgeputte toestand van het materiaal zien. Het is het einde van een tijdperk, vermoed de kunstenaar, hij stelt daarom voor op zorgvuldige, liefdevolle wijze een alternatief te vinden.

The Sceptical Structures of Max is tot 21 december te zien.

 

 

Reageer op dit artikel