nieuws

Tentoonstelling David Umemoto in Escher in Het Paleis in Den Haag

Interieur

Tentoonstelling David Umemoto in Escher in Het Paleis in Den Haag
Grey Matter nr 2 door David Umemoto

Naast de vaste tentoonstelling over het werk van Maurits C. Escher (1898-1972) zijn in het Het Paleis in Den Haag in de tentoonstelling ‘David Umemoto: Architect van het onmogelijke’ sculpturen te zien van de hedendaagse kunstenaar. De tentoonstelling is tot en met 9 februari te bezoeken.

De Canadese kunstenaar David Umemoto werkte tien jaar als architect. Na verloop van tijd raakt hij geïnteresseerd in het werk op kleinere schaal, in het maken van objecten. Hij verlegt daarin zijn focus van architectuur naar sculptuur waarin hij de grenzen op zoekt van de perfectie van beide disciplines. Zo leiden trappen nergens heen en stoppen muren op de verkeerde plek. De architectonische elementen van de gebouwen zijn lastig te plaatsen. De mysterieuze objecten van Umemoto zijn geïnspireerd door de architectuur en de primitieve kunsten uit Afrika, Polynesië en Noord- en Zuid-Amerika.

David-Umemoto-Stairway-12-2019.-Modern-Shapes-Gallery

Stairway 12 uit 2019

De kunst van Giorgio de Chirico en Giovanni Battista Piranesi ziet David Umemoto als een belangrijke inspiratiebron, net zoals het werk van M.C. Escher. Umemoto bewondert Eschers vakmanschap waarmee hij de ruimte in zijn prenten volledig naar zijn hand kan zetten. In de tentoonstelling in Escher in Het Paleis brengt het museum de grafiek en sculpturen van twee inspirerende kunstenaars samen.

David Umemoto wordt vertegenwoordigd door Modern Shapes Gallery in Antwerpen.

Rondleiding en workshop

Op 30 november 2019 en 18 januari 2020 van 13.00 tot 14.30 uur kunnen bezoekers meedoen aan een speciale rondleiding door de tentoonstelling. Hierin worden de verhalen achter wereldberoemde prenten als ‘Waterval’ en ‘Klimmen en dalen’ verteld en leer je hoe zowel Escher als Umemoto zich door architecten en wiskundigen lieten inspireren. In de aaneensluitende workshop ‘linoleum snijden’ kunnen deelnemers de nieuw opgedane inspiratie en kennis over David Umemoto en M.C. Escher direct eigen maken. Meer informatie>>

David Umemoto: Architect van het onmogelijke in Escher in het Paleis. Locatie Lange Voorhout 74, Den Haag. Openingstijden dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie

Lees ook:

Object Rotterdam 2019: Architectuur, huid, botten en brein

Reageer op dit artikel