nieuws

Living Light geeft licht na liefdevolle aanraking

Interieur

Living Light geeft licht na liefdevolle aanraking
Beeld Ermi van Oers

Begin oktober won Plant-e de Impact Award van de Nederlandse Innovatie Prijzen. De jury roemde onder andere de maatschappelijke visie, initiatieven van onderop en haar sociale missie om onderontwikkelde gebieden van elektriciteit te voorzien. De technologie van Plant-e wordt onder andere gebruikt voor Living Light, een plant die licht geeft.

De lichtgevende plant, de Living Light, is na drie jaar ontwikkelingen mede dankzij de technologie van Plant-e realiteit geworden. De lamp genereert zijn energie uit het fotosyntheseproces van een plant zonder het groeiproces van de plant te schaden,  zo zegt Ermi van Oers, een van de teamleden van de Living Light en stichting Nova Innova. ‘De plant heeft geen schakelaar, geen stekker of stopcontact nodig. Alleen het plantje zelf. Je zet de lamp aan door de plantenbladen liefdevol te aaien.’ De aanraking activeert drie geïntegreerde Leds die in en uit ‘ademen’, waarbij magische schaduwen ontstaan. Handgeblazen glas en onderdelen uit een 3D printer maken de Living light  tot een gebalanceerde mix van handwerk en techniek.

De Living Light is ook goed voor het milieu vervolgt Oers. ‘Ik denk dat het zeker een grote bedrage kan leveren aan de klimaatcrisis. Het is heel belangrijk dat we energie gaan genereren uit meerdere bronnen. Helaas schijnt de zon niet altijd en de wind waait niet continue.’

Detail. Beeld Ermi van Oers

Detail. Beeld Ermi van Oers

Living Light heeft inmiddels 2000 pre-orders ontvangen. De kosten zijn momenteel 1500 euro per stuk. In het Park van Morgen in Reijeroord zijn inmiddels planten voorzien met deze lichtjes. ‘Al die lampjes achtervolgen je dan door het park waarmee het bijna een soort van sprookjesbos wordt’.

Meer informatie

Lees ook:

Dutch Design Week: Bouwen met paddenstoelen

GEO—DESIGN: Junk. All That Is Solid Melts into Trash

ARC16: Pretty Plastic Plant – bureau SLA & Overtreders W

Foto's

Reageer op dit artikel