nieuws

ARC19 Interieur Award naar Het Predikheren door Korteknie Stuhlmacher ism Callebaut en Bureau Bouwtechniek

Interieur

ARC19 Interieur Award naar Het Predikheren door Korteknie Stuhlmacher ism Callebaut en Bureau Bouwtechniek

Het Predikheren is uitgeroepen tot de winnaar van de ARC19 Interieur Award, dat heeft de voorzitter van de jury, Christine van Gemert, bekend gemaakt. De jury is diep onder de indruk van de gevoelige en fijnzinnige aanpakt waarmee de architect het voormalige klooster tot bibliotheek heeft getransformeerd. Het resultaat is een gebouw met een unieke en ontroerende sfeer. Het project is een onbedoeld kunstwerk, oordeelt de jury.

Het voormalig klooster Predikheren, later kazerne, stond al een halve eeuw leeg en was langzaam verworden tot ruïne. De keuze van de stad om juist dit monument te bestemmen tot stadsbibliotheek blijkt een zeer gelukkige. Met de realisatie van dit project is een inspirerend en verbindend publiek gebouw aan Mechelen toegevoegd.

De jury oordeelt dat Predikheren op vernieuwende en inspirerende wijze weer tot leven is gebracht. Met name de restauratievisie is vernieuwend en een toevoeging aan het vakgebied. De architect heeft in de plafonds en wanden het verval geconserveerd. Met een experimenteel en innovatief restauratieproces is het gelukt om de historische verflagen simultaan te tonen. Op esthetisch vlak gaan de nieuwe materialen – vooral eikenhout – een intrigerend spel aan met de kleuren van de bestaande verflagen en de houten spanten van de zolders. Het nieuwe interieur heeft zich genesteld in het klooster.

Mechtild Stuhmacher in gesprek met Hadassah de Boer. Beeld J.W. Kaldenbach

Functionele ingrepen zijn in het Predikheren naar een hoger niveau getild. Zo zijn met akoestische ingrepen ruimten gearticuleerd door plotselinge stilten te creëren. Dit dient de behoefte van de bezoeker om rustig te lezen en vergroot de beleving van de ruimte. Installaties zijn weggewerkt in grote op maat gemaakte meubelen. Het gebouw is comfortabel en uitnodigend, zoals past bij de maatschappelijke functie. De architect heeft zich volledig ingeleefd in het monument en zich dienstbaar opgesteld aan de gebruiker, niet in de laatste plaats aan de kinderen.

Jury

De jury van de prijs bestaat dit jaar uit Christine van Gemert (voorzitter), Annette van Baren, Hermien Beumer, Jan Raes en Afke Laarakker (secretaris).

ARC19 Awards

De ARC19 Interieur Award maakt deelt uit van de ARC19 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC19 Interieur Award is een initiatief van ROHDE & GRAHL en de Architect.

Bekijk de winnaar:

Bekijk de genomineerde projecten:

Reageer op dit artikel