nieuws

Renovatie Handelsbeurs in Antwerpen voltooid

Interieur

Renovatie Handelsbeurs in Antwerpen voltooid
beeld Tim Fisher

De renovatie van de Antwerpse handelsbeurs is voltooid. Het gebouw is voorzien van een nieuw glazen dak en uitgebreid met een ondergrondse parkeergarage. Het project is een samenwerking van architectenbureau eld, restauratiespecialist Origin en aannemersbedrijf Denys.

De Stad Antwerpen bepaalde dat de gebouwen na de herbestemming hun functie van ontmoetingsplaats moesten behouden. De grote hal van de Handelsbeurs is daarom omgebouwd tot semipubliek overdekt binnenplein.

Op de eerste verdieping zijn de originele handelskamers ingericht als vergader- en ontmoetingsaccommodatie; de Schippersbeurs wordt restaurant. Ook deel van het project is het aanpalende stadsblok waarin het beschermde pand Hotel du Bois (ook “de Groote Robijn” genoemd) is gelegen. Dit wordt verbouwd tot een boetiekhotel.

De metalen dakstructuur  heeft haar oude roestbruine kleur ingeruild voor de oorspronkelijke groene tint, die recht doet aan de neogotische florale vormentaal van de overkapping.

Handelsbeurs Antwerpen door eld ism Origin en Denys

beeld Tim Fisher

Neogotisch gesamtkunstwerk

De grote uitdaging voor de drie projectpartners bestond erin het gebouw zoveel mogelijk aan te passen aan de hedendaagse normen voor comfort zonder afbreuk te doen aan de erfgoedwaarde van het neogotische gesamstkunstwerk, dat onder meer rijk is aan waardevolle
en unieke muur- en plafondschilderingen, geornamenteerd houtschrijnwerk en glas-in-lood-ramen.

De restauratie heeft zich toegespitst op het zoveel mogelijk herstellen van de binnenafwerkingen, terwijl nieuwe technieken en veiligheidsvoorzieningen zo goed als onzichtbaar zijn geïntegreerd. Zo is bijvoorbeeld goed nagedacht over een zo discreet mogelijke integratie van de verwarming voor de grote hal. Onder het complex is een parkeergarage met drie verdiepingen gekomen, om dit te realiseren werd het geheel op een tijdelijke palenstructuur geplaatst.

Handelsbeurs Antwerpen door eld ism Origin en Denys

 beeld Tim Fisher

De eerste Handelsbeurs werd al in 1531 op de huidige locatie gebouwd. Het was daardoor inspiratie voor de architectuur van andere Europese beurzen. In de zomer van 1858 ging het volledig in vlammen op. De huidige Handelsbeurs is op dezelfde plaats gebouwd naar een neogotisch ontwerp van architect Jos Schadde, die veel referenties aan het oorspronkelijke gebouw integreerde.

Reageer op dit artikel