nieuws

Bouw Kunstwerf Groningen van start

Interieur

Bouw Kunstwerf Groningen van start
De Kunstwerf in Groningen

De bouw van de Kunstwerf in Groningen in het Ebbingekwartier van Groningen is van start gegaan. Ard de Vries Architecten en Studio Donna van Milligen Bielke maakten het ontwerp. Tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf is verantwoordelijk voor het ontwerp de tuinen die een belangrijke rol spelen in het ontwerp.

In 2017 wonnen Ard de Vries Architecten en Studio Donna van Milligen Bielke de prijsvraag voor de Kunstwerf.  Ze werden geselecteerd uit 107 inzendingen. In 2021 vindt naar verwachting de oplevering plaats. In het gebouw zullen zich vier Groningse theater- en dansgezelschappen vestigen.

Kunstwerf_ Ard de Vries Architecten & Studio Donna van Milligen Bielke

De arcades functioneren als theatergangen

Hortus-Conclusus

In het plan staat de besloten binnentuin, de Hortus-Conclusus, centraal. Deze tuin zal worden vormgegeven door tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf. De tuin vormt het verbindende hoofdpodium dat omringd wordt door het gebouw, bestaande uit oefenruimtes en werkplaatsen.

Rondom de tuin bevinden zich arcades die de rol van de theatergangen op zich nemen. Ze leiden naar de gebouwen die een verzameling interieurs vormen. De ontvangstruimtes flankeren de poorten naar de omsloten tuin. Op het terrein bevinden zich twee historische gebouwen, het regulateurshuis en een villa, deze krijgen een nieuwe functie als theatercafé.

Stadsketting

De stadsketting (de Route van de Ziel), kleine pleinen, de stadsstraat, de laan, de singel en de typisch Groningse hofjes, zijn als aaneenschakeling van verschillende stedelijke ruimtes door het gebouw heen getrokken. En maken hierdoor deel uit van zowel “het gebouw” als het omliggende stedelijk weefsel.

Kunstwerf_ Ard de Vries Architecten & Studio Donna van Milligen Bielke

De maquette voor de kunstwerf. Ard de Vries Architecten en Donne van Milligen Bielke ontwierpen een alzijdig gebouw waarin het stedelijk weefsel wordt doorgezet.

De nieuwbouw zoekt aansluiting bij de context door te reageren op de specifieke verschillende volume composities, hoogtes, detaillering en intieme hoekjes. Door het dialoog met ruimte en context aan te gaan smelt het plan samen met het Groningse stedelijke weefsel.

Kunstwerf_ Ard de Vries Architecten & Studio Donna van Milligen Bielke

Het gevelontwerp

Meer over de betrokken architecten

Foto's

Reageer op dit artikel