nieuws

Tinker imagineers ontwerpt tentoonstelling ‘Restless Youth: Growing up in Europe, 1945 to now’

Interieur

Tinker imagineers ontwerpt tentoonstelling ‘Restless Youth: Growing up in Europe, 1945 to now’

In het Huis van de Europese geschiedenis in Brussel is vanaf heden de tentoonstelling ‘Restless Youth: Growing up in Europe, 1945 to now’ te zien. Tinker imagineers uit Utrecht maakte het ontwerp voor de tentoonstelling die je onderdompelt in de geschiedenis van de Europese jeugdcultuur.

Toelichting Tinker imagineers – De tentoonstelling neemt je mee langs vier generaties die volwassen werden op cruciale momenten in de Europese geschiedenis: de jaren ‘40, ‘60, ‘80 en 2000. De rode draad in deze reis door de tijd zijn de bepalende ervaringen van het jong zijn: van werk en onderwijs, het ontwikkelen van een identiteit, tot politiek actief worden en de liefde vinden.

Met een innovatieve mix van objecten, multimedia en persoonlijke verhalen wordt de sfeer van elke periode opnieuw gecreëerd. Met muziek, film, mode, kunst en televisie herleven de oude tijden en wordt de tijdgeest gevangen. Voor elke generatie is een grafisch ontwerp gemaakt op basis van de media die in die periode door jongeren werden gebruikt.

Tinker_Restless Youth. Beeld Mike Bink Fotografie

Beeld Mike Bink Fotografie

Waar de ruimte van de jaren ’40 nog relatief ingetogen is, is die van de jaren ’60 ontworpen als een ruimtelijke explosie van kleur, vorm en culturele representatie die samen de bevrijde energie, revolutie en verandering uitdragen. Een muur die een slaapkamer in tweeën deelt, vertelt het verhaal van jong zijn in de jaren ’80, niet alleen in de schaduw van de Koude Oorlog, maar ook met punk versus disco en de angst voor Aids. De ruimtelijke vertaling van de jaren ‘00 is die van het internet, dat zo’n grote invloed heeft op de manier waarop deze jongeren communiceren, werken, daten, zich bewegen en protesteren.

Tinker_Restless Youth. Beeld Mike Bink Fotografie

Beeld Mike Bink Fotografie

Interactiviteit is een belangrijk element in de tentoonstelling. Bezoekers kunnen terug in de tijd door liefdesbrieven te schrijven aan de ‘milkbar’ in de jaren ‘40 en op de jukebox een plaatje te kiezen. Of door in de jaren ‘60 gitaar te spelen en zich te verkleden als ‘Mod’ of hippie. In de jaren ‘80 kunnen ze hun eigen protestbutton maken terwijl de MTV video clips ze in de juiste sfeer brengen.

Bezoekers kunnen hun reacties en eigen herinneringen achterlaten, die worden geprojecteerd op een interactieve installatie van jampotten om zo een collectieve herinnering te creëren aan een jeugd in Europa.

Restless Youth Tinker Imagineers House vd Europese geschiedenis

Huis van de Europese geschiedenis

De tentoonstelling is te zien tot eind februari 2020 (toegang gratis). Het Huis van de Europese geschiedenis is opgericht in 2017 op initiatief van het Europese parlement. Het museum beziet de geschiedenis vanuit een transnationaal, Europees verhaal en wil door een veelheid aan perspectieven een beter begrip van de Europese geschiedenis stimuleren.

Lees ook:

 

 

 

Reageer op dit artikel