nieuws

Stadsschouwburg Middelburg door TenBrasWestinga opgeleverd

Interieur

Stadsschouwburg Middelburg door TenBrasWestinga opgeleverd
Beeld: Scherp! Fotografie, Angela Verdam

De gerenoveerde Stadsschouwburg Middelburg heeft onlangs haar deuren voor het publiek weer geopend. Na een lange geschiedenis rond de bouw van een nieuw theater, wordt hiermee een beladen dossier gesloten. Met Fierloos Architecten voor het casco, tekende TenBrasWestinga voor een complete metamorfose van het interieur.

Toelichting: TenBrasWestinga – Jaren geleden was sprake van een nieuwe schouwburg aan de Zuidsingel. In 2003 werd daar een bouwput gegraven, maar door het slaan van een damwand ontstonden zoveel trillingen, dat omliggende huizen beschadigd raakten. De bouw werd stilgelegd en de plannen ingetrokken. Pas in 2015 werd besloten het bestaande theater te renoveren.

Schouwburg Middelburg voor de renovatie

De schouwburg voor de renovatie

Schouwburg Middelburg TenBrasWestinga Beeld Scherp! Fotografie Angela Verdam

De schouwburg na de renovatie. Beeld: Scherp! Fotografie Angela Verdam

Gezien de financiële schade van de stilgezette nieuwbouw werd een scherp budget meegegeven aan dit project. Tegelijkertijd lagen er hoge ambities voor het verbeteren van de uitstraling, de akoestiek, de installatietechniek, de theatertechniek van de zaal en de brandveiligheid. Ook lag er een opgave het gebouw duurzamer te maken. Dat alles moest gerealiseerd worden binnen een zeer krappe planning van slechts één theaterseizoen.

Schouwburg Middelburg TenBrasWestinga Beeld Scherp! Fotografie Angela Verdam

Beeld: Scherp! Fotografie Angela Verdam

Het oorspronkelijke gebouw is uit 1965, van architect Piet Götzen. Na verschillende grote en kleine aanpassingen is er zowel in het interieur als exterieur nog maar weinig over van het oorspronkelijke ontwerp. Karakteristiek voor dat ontwerp waren de loges, de houten betimmering en het schelpenplafond in de theaterzaal. In het nieuwe ontwerp zijn deze elementen herontworpen en met rood fluweel en lichtlijnen benadrukt.

Schouwburg Middelburg TenBrasWestinga Beeld Scherp! Fotografie Angela Verdam

Beeld: Scherp! Fotografie Angela Verdam

De volume-opzet van het gebouw is eenvoudig: de foyers omzomen de zaal aan de ene kant, backstageruimten aan de andere kant. Het publiek komt van opzij direct in de foyers. Het gebouw staat een meter hoger dan zijn omgeving, op de herstelde natuurstenen plint. Refererend aan het oorspronkelijke ontwerp is de luifel weer als een van binnen naar buiten doorlopend element vormgegeven.

Het inrichtingsconcept speelt met het thema ‘rode pluche-theater’. Waar dit normaal zou leiden tot rood tapijt op de vloeren, is hier het omgekeerde gebeurd. Omdat het gebouw zich boven straatniveau verheft zijn juist de plafonds kleurrijk. Deze zijn immers vanuit de omgeving zichtbaar. Ze zijn opgebouwd uit een grijs rasterpatroon om alle kanalen en leidingen te herbergen. De orthogonale vlakken ertussen zijn rood, en voorzien van vele tientallen lichtbronnen. De overige materialen en kleuren refereren aan de oorspronkelijke natuurlijke ‘look’ van het gebouw: houtmotief vloeren, cementgepleisterde wanden en antraciet staalwerk. Het kleurconcept is doorgezet in de ruimten voor artiesten en medewerkers.

In het ontwerp is evenveel aandacht gegaan naar nieuwe theater- en installatietechnieken. Op het dak staan twee warmtepompen en liggen 65 zonnepanelen waardoor bijna het hele jaar de benodigde elektriciteit kan worden opgewekt.

Lees meer over Middelburg:

SELECT Resultaat van een lange relatie: Provinciehuis De Librije in Abdij Middelburg door M+R

 

Foto's

Reageer op dit artikel