nieuws

Kossmann.dejong ontwerpt tentoonstelling over bedevaart naar Mekka

Interieur

Kossmann.dejong ontwerpt tentoonstelling over bedevaart naar Mekka

Voor bijna een kwart van de wereldbevolking is Mekka de plek waar je ten minste een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders. ‘Verlangen naar Mekka’, een tentoonstelling over deze indrukwekkende pelgrimstocht, ontworpen door Kossmann.dejong, is vanaf 15 februari te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Aan de hand van persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling de bezoeker mee naar Mekka. Schitterende voorwerpen en indringende reportages geven een veelzijdig beeld van deze religieuze en spirituele reis. In de tentoonstelling zijn meer dan 300 aansprekende stukken bijeengebracht uit verschillende islamitische kunstcollecties, waaronder de collectie van het Tropenmuseum en het British Museum. Met een VR-bril kan de bezoeker ervaren hoe het is om in Mekka te zijn. Daarnaast zijn er foto’s te zien van 19e-eeuwse pelgrims en fragmenten van de eerste documentaire over de hadj uit 1928, die gemaakt zijn door een Nederlander.

Nieuw ontwerp

De tentoonstelling was eerder te zien in het British Museum in London en het Museum Volkenkunde in Leiden. Voor het Tropenmuseum is ‘Verlangen naar Mekka’ opnieuw ontworpen.

‘Verlangen naar Mekka’ is vanaf 15 februari 2019 tot en met 12 januari 2020 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Lees ook

 

Reageer op dit artikel