nieuws

Ruimtelijk textiel door Lancelot en Neri&Hu op IMM Keulen

Interieur

Ruimtelijk textiel door Lancelot en Neri&Hu op IMM Keulen
Charlotte Lancelot – Canevas GEO

Door Afke Laarakker – In de stand van GANDIA BLASCO op het IMM in keulen is werk van de Belgische ontwerpster Charlotte Lancelot en van de Chinese ontwerpers Neri en Hu te zien. Beide ontwerpers spelen met ruimtelijkheid door kleurvlakken te laten overlappen.

Charlotte Lancelot ontwierp voor Gan de Canevas Geo, het is het derde tapijt dat de industrieel ontwerpster voor het merk maakte. De Belgische ontwerpster experimenteert in haar werk met traditionele technieken.

In de stand is eveneens het modulaire systeem LAN van de Chinese, multidisciplinaire ontwerpers Neri & Hu te zien.

Charlotte Lancelot - Canevas GEOCharlotte Lancelot – Canevas GEO

Canevas Geo door Charlotte Lancelot

 

Het tapijt lijkt te bestaan uit drie vlakken die met elkaar zijn verweven. De vlakken zijn gevormd door verfijnde patronen van geborduurde draden, die waar ze elkaar ontmoeten in nieuwe motieven van kruissteken oplossen. Het basismateriaal voor het borduurwerk is dik vilt, in de stof zijn perforaties aangebracht om de steken doorheen te trekken.

Charlotte Lancelot - Canevas GEO

Charlotte Lancelot – Canevas GEO

Het ontwerp maakt een sterke ruimtelijke indruk. Door verschillen kleuren draad overlappen, ontstaan nieuwe tonen, sommige kleurenvlakken komen naar voren of andere verdwijnen naar de achtergrond.

Charlotte Lancelot - Canevas GEO

Charlotte Lancelot – Canevas GEO

LAN door Neri & Hu

LAN Neri&Hu

LAN Neri&Hu

Het ontwerpduo maakte een collectie van sofa’s, schermen en tapijten die in textiel zijn uitgevoerd. De wollen stoffen hebben een indigoblauwe basiskleur met een geborduurd patroon van grafische witte en rode lijnen. Lan betekent Indigo in het Mandarijn.

LAN Neri&Hu

LAN Neri&Hu

De modules zijn mobiele, licht ogende elementen. Dat Neri&Hu zich toe hebben gelegd op verschillende ontwerpdisciplines is zichtbaar, het simpele systeem van vlakken en volumes is een bijna architectonisch gebruik van de elementen denkbaar.

LAN Neri&Hu

LAN Neri&Hu

De bankjes hebben twee formaten. Het kamerscherm uit de collectie vormt een rugleuning. Het bestaat uit een frame van metaal met houten voet, waarover een doek is gehangen. Tegen de verticale band die strak op het frame is gespannen kan de gebruiker een rugkussen zetten.

LAN Neri&Hu

LAN Neri&Hu

Het laatste item uit de serie is een tapijt. De motieven bestaan behalve uit lijnen van een enkele draad breed uit grove stukken textiel die op het basisstof zijn gezet. Het overlap van de motieven, de reliëfs, versterken de ruimtelijke kwaliteit van het ontwerp.

 

Meer over IMM in Keulen

Reageer op dit artikel