nieuws

Object Rotterdam: Hidden – The Soft World/ Beatrice Waanders

Interieur

Object Rotterdam: Hidden – The Soft World/ Beatrice Waanders
Hidden – The Soft World/ Beatrice Waanders

Door Afke Laarakker – Beatrice Waanders ontwierp voor haar label The Soft World een akoestische scheidingswand. Het gebruikte materiaal bestaat uit wolrestanten van Nederlandse schapen.

Wereldwijd bestaan er circa 1000 verschillende schapenrassen. 90% van de wereldwijde schapenstapel bestaat uit de in Nieuw-Zeeland en Australië levende Merino-schapen, die we kennen van onze kledinglabels. De overige wol is niet commercieel, dat wil zeggen dat het een ‘bijproduct’ is van een schaap gebruikt voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld van het Drents Heideschaap dat door begrazing en aanwezigheid de Nederlandse heidelandschappen in stand houdt. Of van de Texelaars, een veelvoorkomend ras gefokt voor vleesconsumptie. De wol van deze schapen verdwijnt in isolatie of wordt weggegooid.

Hidden The Soft World - Beatrice Waanders

Een eerder project van The Soft World: Route du Nord

Zonde, vindt Waanders. Ze verwerkte het natuurproduct daarom in Hidden, een akoestische scheidingswand. De ongeverfde en onbewerkte wol is door de ontwerpster tussen twee transparante lagen stof genaaid. Het organische, wispelturige materiaal, ingekaderd in een strak grid levert een fascinerend grafisch beeld op. De wol is afkomstig van verschillende schapenrassen, waardoor kleur en lengte van de haren verschillen per vak.

Het materiaal in pure vorm laten laten zien is voor Waanders een belangrijk uitgangspunt, ze is wars van producten waarin de oorsprong van materialen onzichtbaar is. Duurzaamheid speelt ook een rol, onbewerkt is het product goed opnieuw te gebruiken voor andere doeleinden.

Hidden door Beatrice Waanders is te zien op Object Rotterdam.
Je kunt kaarten winnen voor dit evenement >

Foto's

Reageer op dit artikel