nieuws

Object Rotterdam: De productie van uitputting door Léa Mazy

Interieur

Object Rotterdam: De productie van uitputting door Léa Mazy
Lea Mazy – The Production of Fatigue

Door Afke Laarakker – De laatste strepen van een leeggeraakte inktcartridge, als metafoor voor de menselijke vermoeidheid. Léa Mazy wil met haar onderzoek The Production of Fatigue aantonen dat vermoeidheid, die zowel mensen als machines aan het einde van een intensief karwei laten zien, creatieve potentie heeft. Met bestaande printtechnieken ontwikkelt ze nieuwe texturen voor de tegelindustrie.

Met een handprinter zet de ontwerpster Léa Mazy met inkt lange lijnen op een tegel. Naar mate de inkt verder opraakt verliest elke lijn aan intensiteit, tot ze volledig vervaagd. Vermoeidheid. De machine lijkt daarmee op een werknemer aan het einde van een werkdag. Dit teken van uitputting is een belangrijk onderdeel van de creativiteit vindt Mazy, en zelfs een schoonheid op zich, en niet zoals het vaak wordt gezien een fenomeen dat moet worden bestreden.

The Production of Fatigue - Lea Mazy. beeld Nicole Marnati

The Production of Fatigue – Lea Mazy. beeld Nicole Marnati

Het werk The Production of Fatigue van de Franse ontwerpster Léa Mazy zal te zien zijn op Object Rotterdam.

Tegels

Ook duurzaamheid speelt een rol, in plaats van half lege cartridges weg te gooien wordt elke druppel inkt gebruikt. Mazy ontwikkelt de methode voor de tegelindustrie. Volgens haar een dankbare industrie om de techniek te testen, omdat de methode ook bij massaproductie tot subtiele nuances en verschillen lijdt. Ze onderzoekt nu of de techniek ook op andere ondergronden kan worden toegepast, zoals textiel.

The Production of Fatigue - Lea Mazy. beeld Nicole Marnati

The Production of Fatigue – Lea Mazy. beeld Nicole Marnati

Een serie tegels wordt gradueel steeds lichter, tot de laatste strepen bijna onzichtbaar zijn. Elke tegel afzonderlijk laat een stukje van dit productieproces zien. Variatie ontstaat door de streeplengte aan te passen. Korte bewegingen veroorzaken een druppelachtige tekening, lange lijnen geven het keramiek een homogene textuur met donkere randen waar de streep begint.

 

The Production of Fatigue is te zien op Object Rotterdam. Win VIP-tickets voor dit evenement >>>

Lea Mazy - The Production of Fatigue

Lea Mazy – The Production of Fatigue

Foto's

Reageer op dit artikel