nieuws

Nieuwe publiekshal gemeentehuis Moerdijk

Interieur

Nieuwe publiekshal gemeentehuis Moerdijk

De gemeente Moerdijk ontvangt jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers in de publiekshal van het gemeentehuis. Problemen met de vloer van deze hal, die stamt uit 1998, vormden voor de gemeente aanleiding om ook de versnipperde inrichting van de hal en de aanliggende ruimtes onder de loep te nemen en schakelde hiervoor Ibelings van Tilburg architecten in.

Bij binnenkomst biedt de publiekshal in het ontwerp van Ibeleings van Tilburg architecten direct een groene aanblik dankzij een visueel van buiten naar binnen doorlopende groenpartij. Kuipstoelen, een leestafel en ingebouwde touchscreens met informatie over de gemeenten, hanglampen en een servicepunt met faciliteiten voor koffie en thee, kopiëren en maken van pasfoto’s maken de nieuwe hal compleet. De centrale hal is zo ontworpen dat deze zich naast de gemeentelijke dienstverlening ook heel goed leent voor allerlei ontmoetingen en tentoonstellingen.

De groene, rustige uitstraling wordt versterkt door de met essenhout beklede receptiebalie en publieksbalies met spreekkamers. De nieuwe vloer – waar het allemaal mee begon – krijgt een afwerking in twee lichte tinten grijs rubber. De grijstinten vormen grote cirkels in het midden van de hal, waardoor de vorm van de hal wordt benadrukt. De overgang tussen de twee tinten bij de balies toont wachtenden aan de balie echter ook op vanzelfsprekende wijze de afstand ten behoeve van de privacy.

Ibelings van Tilburg Gemeentehuis Moerdijk

De architecten hebben gekozen voor hergebruik van bestaand materiaal, zoals bestaande beplanting, de kuipstoelen (die wel opnieuw worden bekleed) en de scherven van de oude vloertegels, die als mozaïek worden toegepast in de rand van de groenelementen.

Trappenhuis

Het trappenhuis uit de parkeergarage komt uit in de centrale hal en wordt omgeven door een opgehangen vitrine met een totale lengte van 20 meter. In deze vitrine worden aan de hand van belangrijke beelden, wapens, vondsten en historische voorwerpen de verschillende kernen verbeeld waaruit de gemeente Moerdijk is ontstaan.

Werkomgeving

De kantine voor de circa 250 ambtenaren van de gemeente wordt ook in de transformatie betrokken. Deze wordt omgevormd tot een werk-lunchruimte op twee niveaus die de hele dag kan worden gebruikt als ontmoetingsplek of voor het samenwerken met collega’s en externe gasten.

Op de open verdieping zijn beschutte plekken opgenomen met meer privacy voor overleg, zoals een aantal zogenaamde ‘treincoupé-opstellingen’. Centraal op deze vloer wordt een gebied voor een brainstormsessie of workshops opgenomen. De ruimte wordt gecompleteerd door een ‘inspiration corner’ met een lange tafel, een magnetische whiteboard wand en een digitaal scherm voor overleg of een lunchpresentatie. Het materiaalgebruik en de groenelementen van de centrale hal worden in deze ruimte doorgetrokken zodat beide qua uitstraling één geheel vormen.

Ibelings van Tilburg Gemeentehuis Moerdijk

Hergebruik

Het ontwerp voor de publiekshal van het gemeentehuis Moerdijk laat zien dat een fraaie uitstraling en doelmatig gebruik van publieke middelen heel goed samengaan. Dat wordt enerzijds bereikt door de materiaalkeuze (rubber vloeren, hout) en anderzijds door hergebruik van bestaand materiaal, zoals bestaande beplanting, de kuipstoelen (die wel opnieuw worden bekleed) en de scherven van de oude vloertegels, die als mozaïek worden toegepast in de rand van de groenelementen. Met deze recycling geven we niet alleen een knipoog naar het verleden van de hal, maar reduceren we ook de sloopafvalstroom.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Moerdijk
Architect: Ibelings van Tilburg architecten
Projectmanagement & directievoering: IGG Bouweconomie
Bruto vloeroppervlakte: 1600 m²
Bouw en oplevering: 2019

Meer over Ibelings van Tilburg architecten

Reageer op dit artikel