nieuws

ARC18 Interieur Award naar MFC Doelum in Renkum

Interieur

De ARC18 Interieur Award is dit jaar uitgereikt aan Multifunctioneel Centrum (MFC) Doelum in Renkum door NOAHH + Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser. Het project voldoet aan de vraag van de inwoners van de kleine gemeente diverse sportverenigen te verzamelen onder een dak. In het MFC draait alles om verbinding. Het verbinden van tennisser en zwemmer, sporter en toeschouwer en zeker ook het verbinden van landschap, architectuur en interieur.

De jury, onder leiding van Folkert van Hagen, is onder de indruk van de manier waarop de ontwerpers de menselijke schaal als uitgangspunt hebben genomen. Het grote gebouw is opgedeeld in drie volumes die elk door een ritmisch metselwerkverband worden teruggeschaald. Grote gevelopeningen bieden een blik naar binnen waarin alles draait om sport.

 

MFCDoelum Renkum - NOAHH + studio Nuy van Noort, beeld Katja Effting

Beeld: Katja Effting

De ontwerpers hebben een ‘Gesamtkunstwerk’ gerealiseerd alle lagen op elkaar zijn afgestemd. Akoestiek, verlichting, routing, aan alles lijkt te zijn gedacht en geen enkele laag is over of onder belicht. De harmonie die is ontstaan maakt MFC Doelum tot een Gesamtkunstwerk van ongekend hoog niveau.

Beeld: Katja Effting

ARC18 Interieur Award

De ARC18 Interieur Award bekroont Nederlandse of Belgische interieurprojecten die zich onderscheiden door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Doel van de ARC18 Interieur Award is het versterken van een professionele en vernieuwende interieurdiscipline. Bij de beoordeling let de jury op opgave, aanpak, samenwerking met andere disciplines en eindresultaat.

Uit 107 inzendingen selecteerde de jury drie nominaties: Restaurant 212 in Amsterdam, Institute for Advanced Study in Amsterdam en MFC Doelum in Renkum door respectievelijk Concrete, HOH Architecten en NOAHH + Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser. De projecten onderscheiden zich door de verfijnde uitvoering en goede omgang met de fysieke context. Na het bezoek aan de drie projecten wijst de jury unaniem het MFC Doelum in Renkum aan als winnaar van de ARC18 Interieur Award.

Jury

De jury van de ARC18 Interieur Award bestaat uit voorzitter Folkert van Hagen (GROUP A), Marcel Abbringh (Stibbe), David Baars (TomDavid Architecten), Daria Scagliola (Scagliola Brakkee fotografie) en secretaris Willem Wopereis (ex-de Architect, HofmanDujardin).

ARC18 Awards

De ARC18 Meubel Award maakt deelt uit van de ARC18 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC18 Jong Talent Award en de ARC18 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC18 Interieur Award is een initiatief van SV en de Architect.

Bekijk de genomineerde projecten

Reageer op dit artikel