nieuws

Tentoonstelling over fakenieuws in museum Stapferhaus Lenzburg

Interieur

Tentoonstelling over fakenieuws in museum Stapferhaus Lenzburg

Afgelopen weekend (28 oktober) is in het nieuwe gebouw van museum Stapferhaus in het Zwitserse Lenzburg de tentoonstelling ‘FAKE. Die ganze Wahrheit’ geopend. Het tentoonstellingontwerp is gemaakt door het Amsterdamse ontwerpbureau Kossmann.dejong.

Toelichting: Kossmann.dejong

Stapferhaus in Lenzburg is een museum zonder eigen collectie dat vooral bekendstaat om tentoonstellingen over hedendaagse complexe onderwerpen. De eerste tentoonstelling in het nieuwe museumgebouw gaat over waarheid en leugen in brede zin: van onschuldige ‘white lies’ en nepproducten en nepprofielen op internet, tot ‘alternatieve feiten’ en fakenieuws. Een tentoonstelling over het nut en noodzaak van het liegen, maar ook over de kwalijke kanten van de zaak.

Kossmann.dejong was vanaf de conceptfase betrokken bij het architectonische ontwerp van het nieuwe gebouw dat ontworpen is door het Zwitserse bureau pool Architekten. Uitgangspunt van het ontwerp was een tentoonstellingsgebouw met ongelimiteerde mogelijkheden. Een blackbox waarin de meest uiteenlopende multimediale tentoonstellingen kunnen worden gerealiseerd.

Waarheid en leugen

Voor deze tentoonstelling is het Stapferhaus omgedoopt tot het ‘Amt für die ganze Wahrheit’. De bezoeker moet langs een groot aantal loketten en ervaart dat het thema vele onvermoede kanten kent. De tentoonstelling daagt bezoekers uit tot discussie over waarheid en leugen in de privésfeer en in het publieke domein.

Meer over kossmann.dejong

Reageer op dit artikel