nieuws

DDW 2018: een blik op de circulaire toekomst

Interieur

DDW 2018: een blik op de circulaire toekomst

Vanaf aanstaande zaterdag (20 oktober) start in Eindhoven het grootste designevenement van Noord-Europa: de Dutch Design Week (DDW). Tot en met 28 oktober is het werk van ruim 2600 ontwerpers te zien. Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.Thema dit jaar is ‘If not us, then who?’

Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-over. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar werk en ontwikkeling van jong talent.

Uit het overweldigende aanbod maakten wij onderstaande selectie:

Exploring Circular Housing

De tentoonstelling Exploring Circular Housing in het Klokgebouw onderzoekt samen met ongeveer 35 exposanten (waaronder Het Hof van Cartesius) wat het betekent om in 2020 cirkelvormige appartementsgebouwen te ontwerpen en te leven. De DDW wil hiermee de kracht van circulair ontwerpen tonen.Onderdeel van Exploring Circular Housing zijn de ABN Amro circulaire e-talks. In de loop van vijf dagen zullen ontwerpers, organisaties en bedrijven zichzelf en elkaar in vraag stellen hoe deze ambitie nieuwe vragen oproept. In een levendige reeks van ‘E-talks’ over circulariteit zullen nieuwe sprekers de onderzoeks- en ontwerpvragen onderzoeken wanneer we 2020 en daarna naderen.

The biggest living room in the Netherlands

’t Karregat, het multifunctionele buurtcentrum van Frank Van Klingeren was een van de meest controversiële gebouwen in Nederland. Het is gebouwd met als doel het creëren en verbeteren van de relaties binnen de gemeenschap. Het is ontworpen als een eenlaagse ruimte van ongeveer vier meter hoog, afgedekt door een onregelmatig gevormd plat dak. Het complex is opgebouwd rond een element, de kolom, niet alleen als structuur maar ook als verbindend element voor de gebruikers. Met een minimum aantal scheidingswanden en met bijna helemaal rondom glazen gevels, werd het streven naar sociale verbindingen vertaald in een zo minimaal mogelijke fysieke scheiding onder het dak. Van Klingeren zei over zijn ontwerp ‘er zou een dak op een kolom moeten zijn en niets anders, het zullen dan kunstmatige bomen zijn, sculpturen waar je onder kunt staan.

In het door Tellurico en Molto Molto Projects georganiseerde evenement ‘De grootste woonkamer van Nederland’ onderzoekt de kolom, niet alleen als een constructief element, maar als een katalysator van menselijke relaties met als doel een heterogeen begrip van hetzelfde element te creëren vanuit het perspectief van verschillende kunstenaars en ontwerpers. Hierdoor ontstaat een meervoudige lezing en een tentoonstelling die nauw verweven is met de ruimte.
Meewerkende kunstenaars zijn: Andrés Izquierdo; Anna Aagaard Jensen; Audrey Large; Elissa Lacoste; Javier Montoro; Marta Armengol, Studio Jephrïm, Studio La Cube en Tellurico.
Locatie: ’t Karregat, Urkhovenseweg 14, Eindhoven. Meer informatie

Robot Love

Deze interactieve tentoonstelling over de liefde tussen mensen en robots. In ROBOT LOVE vragen meer dan 50 kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers je of robots in staat zijn om lief te hebben. En of je van hen zou kunnen houden. Loop door de Campina Milk Factory en ontdek wat je echt voelt en denk na over de invloed die techniek en wetenschap hebben op onze samenleving. Met onder andere robots, kunstmatige intelligentie (AI), installaties, korte films, workshops, kinderworkshops, symposia, lezingen, vergaderingen, shows en Q & A.  Van wie of wat hou je in een wereld waar robotica en AI opkomen? Waar mensen en machines steeds meer samensmelten? In ROBOT LOVE kom je dichter bij robots dan ooit tevoren. En je zult gaan nadenken over hoe het is om mens te zijn.
Robot Love, Melkfabriek, Eindhoven. 20-28 oktober van 11.00 tot 18.00 uur. Vanaf 21.00 uur zijn in de Event Hall diverse Robot-installaties te zien.
Meer informatie

In No Particular Order

In het Van Abbemuseum is de jaarlijkse tentoonstelling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Met In No Particular Order (21 t/m 29 oktober) presenteert het fonds de nieuwe lichting ontwerpers, kunstenaars en architecten die afgelopen jaar de werkbeurs Talentontwikkeling ontving. In negen installaties wordt collectief een statement gemaakt over de ontwerppraktijk van een nieuwe generatie, rondom de negen thema’s Positie, Inspiratie, Werkomgeving, Representatie, Geld, Geluk, Taal, Discours en Markt.

Lotte de Raadt

Noviteitenoverzicht

Traditiegetrouw grijpen ontwerpers en fabrikanten de Dutch Design Week aan om hun laatste ontwikkeling en/of ontwerp te lanceren. Uit het aanbod wat wij dagelijks in de mail ontvangen willen we je een paar (willekeurige) tips meegeven, zonder af te doen aan alle andere deelnemers van de Dutch Design Week.

 • Studio Lotte Douwes, Shadows of Light, nieuw samengesteld keramiek en porselein gemaakt van afvalmateriaal,
  Yksy, Strijp-S, Torenallee 22-04. Dagelijks van 11-18.00 uur.
 • Lotte de Raadt, De Nieuwe handschriften. Een project samen met Luuxx, een sociaal label van Lunet Zorg. Mensen met een cognitieve beperking gingen op zoek naar hun eigen manier van expressie. Hun eigen persoonlijke signatuur ontstond uit verschillende workshops geïnspireerd op water. Met behulp van afbeeldingen die het watergebruik in al zijn vormen weergeven, werden deelnemers gestimuleerd om associatieve vertalingen te maken door nieuwe vormen en beelden te maken. Samen werkten ze met verschillende materialen, kleuren en productietechnieken, waardoor deze werden omgetoverd tot een verzameling hedendaagse interieurproducten, die in hun ateliers gemaakt en verkocht kunnen worden en op hun beurt bijdragen aan het goede leven.
  Kunst en ko, Hoogstraat 69 in Eindhoven.
 • House of Thol introduceert onder andere de circulaire kast ReCabinet. De kast komt voort uit een liefde voor de kwaliteit van industriele stalen archief-/werkplaatskasten. Klokgebouw, Hall 2, Strijp S.
  Dutch Design Week, 20-28 oktober Eindhoven. Meer informatie: www.ddw.nl

  Lees meer over de DDW 2018

   

Reageer op dit artikel