nieuws

Nominaties ARC18 Interieur Award bekend

Interieur

Nominaties ARC18 Interieur Award bekend
Nominaties ARC18 Interieur Award

Concrete, HOH Architecten en NOAHH + Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser zijn genomineerd voor de ARC18 Interieur Award met respectievelijk Restaurant 212 in Amsterdam, Institute for Advanced Study in Amsterdam en MFC Doelum in Renkum. Dat heeft de jury, onder leiding van Folkert van Hagen (GROUP A), bekend gemaakt.

De drie nominaties zijn geselecteerd uit de 107 projecten die voor deze prijs zijn ingediend. Uit deze inzendingen heeft de jury eerst een longlist samengesteld, waar vervolgens de drie genomineerde projecten uit zijn geselecteerd. Op 22 november maakt de jury de winnaar bekend tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC18 Awards in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Restaurant 212 in Amsterdam door Concrete

Concrete heeft voor Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot in een klein klassiek grachtenpand te Amsterdam het eerste ‘no-table’ restaurant van Nederland ontworpen. In het interieur van 212 ligt de focus op de interactie tussen de chefs met hun gasten. Dit gebeurt tijdens het koken, het serveren en het eten waarbij het gerecht telkens in de spotlight staat.

De uitdaging was een hedendaagse restaurant omgeving neer te zetten op een contrastrijke plek. Het plafond van de keuken en delen van de bar hebben een drie dimensionaal eiken piramide-patroon. Dit zorgt voor een warme sfeer in de industriële omgeving van de keuken.

beeld wouter van der sar

Institute for Advanced Study in Amsterdam door HOH Architecten

HOH Architecten verbouwde een tweetal door Philips Vingboons in 1642 ontworpen panden in de binnenstad van Amsterdam tot een universitair onderzoeksinstituut voor het IAS. Door de eeuwen heen waren de gebouwen uitgedijd tot een collectie kamers.

Door interventies aan deze kamers toe te voegen of juist weg te halen, door generieke details te verbijzonderen, te versterken of te herhalen, is van elke kamer een stijlkamer gemaakt. Met deze mix van verschillende stijlen, waarbij elke ruimte is afgestemd op de nieuwe functie en een eigen materialiteit, afwerking en sfeer krijgt, krijgt het IAS haar unieke identiteit.

beeld Jordi Huisman

MFC Doelum in Renkum door NOAHH + Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser

In een groen gebied met kleinschalige woningbouw ontwierp NOAHH + Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser het MFC Doelum als een sociaal hart voor de gemeente Renkum. De centrale ontvangstzone brengt alle functies en gebruikers in contact met elkaar.

Aan weerszijde van de huiskamer liggen de sporthal en het zwembad. De cultuurzalen, fitnessruimte en BSO zijn om de huiskamer gepositioneerd waarbij vanuit iedere hoek zicht is op een andere activiteit. Een houten meubel over drie lagen werkt als organiserend principe en functioneert als herkenningspunt. Het gebouw is zo vormgegeven dat uiteindelijk de kleinste maat in het gebouw dicteert.

beeld Katja Effting

Jury

De jury van de ARC18 Interieur Award bestaat uit voorzitter Folkert van Hagen (GROUP A), Marcel Abbringh (Stibbe), David Baars (TomDavid Architecten), Daria Scagliola (Scagliola Brakkee fotografie) en secretaris Willem Wopereis (ex-de Architect, HofmanDujardin).

De ARC18 Interieur Award is een initiatief van SV en de Architect.

Bekijk de genomineerde projecten

Reageer op dit artikel