nieuws

Vierde Biënnale van Istanboel start eind september

Interieur

Van 22 september tot 4 november wordt in Istanboel de vierde designbiënnale georganiseerd. Het thema van de Biënnale, waarvan Jan Boelen, Nadine Botha en Vera Sacchetti de curatoren zijn, is ‘A School of Schools’.

Vierde Biënnale van Istanboel start eind september

De biënnale, georganiseerd door de Istanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV) en gesponsord door VitrA, wil oude en nieuwe kennis, academische en professionele designliefhebbers uit Turkije en het buitenland samenbrengen.

Zes iconische culturele instellingen hosten verschillende thema’s:

Bij Akbank Sanat benadrukt de ‘Unmaking School’  het niet te onderdrukken menselijke instinct om creatief te zijn als een pedagogische dynamo die innovatie in de productie stimuleert, de toekomst van het werk herdefinieert en onze betrokkenheid bij onze steden herformuleert.

In het Yapı Kredi Cultuurcentrum onderzoekt de ‘Currents School’ stromingen, netwerken, distributie en hiërarchieën van informatie en onderwerpen, zowel digitaal als analoog en abstract en niet-abstract en neemt deze kritisch onder de loep.

In Pera Museum onderzoekt de ‘Scales School’ de vloeibaarheid van taxonomieën, kwantificatie en geïnstitutionaliseerde normen.

In Arter vraagt ​​de ‘Earth School’ zich af wat natuurlijk is, wat rampspoed is, en wat evolutie is, zodra planeet en mens gedwongen worden om hun pedagogische relatie opnieuw te bespreken.

Bij SALT Galata reist de ‘Timeschool’ van hypersnelheid en expansie naar de diepe tijd. Wordt er geleerd over het omstreden verleden en speculatieve toekomsten uit paradoxale duratieve perspectieven en de objecten die hen dicteren

Bij Studio-X Istanbul leert de ‘Digestion School’ over metabole systemen, patronen van consumptie, culturele rituelen en voedselinfrastructuur om te kijken hoe circulair onderwijs een levenslang manifest wordt.

Deelnemers

Tussen de voorlopige lijst met deelnemers, ook veel Nederlandse participanten: Cihad Caner, Turkije/Nederland; Ali Murat Cengiz, Turkije/Nederland; Commonplace Studio, Eat Art Collective, Mark Henning, Nederland/Zuid Afrika; Roosje Klap; Land+Civilizaton Compositions, Turkije/Nederland; Radioee.net, Argentinië, VK, Nederland; Studio Makking & Bey, SulSolSal, Nederland/Zuid Afrika/Brazilië;  Henriette Waal en Studio Klarenbeek & Dros, Peter Zin, Nederland/Portugal.

Jan Boelen

Jan Boelen: 1967, Genk/België, is directeur van Z33 House for Contemporary Art in Hasselt, directeur van atelier LUMA, een experimenteel bureau voor design in Arles, Frankrijk. Hij is eveneens hoofd van de Social Design Masteropleiding aan de Design Academie van Eindhoven.

Jan-Boelen curator Istanboel Design Biennale 2018

Jan Boelen

4th Istanbul Design Biennial, 22 september – 4 oktober, Istanboel. Meer informatie

Reageer op dit artikel