nieuws

Nominaties European Healthcare Design Award

Interieur

Onlangs zijn de genomineerden voor de European Healthcare Design Awards 2018 bekend gemaakt. Naast Wiegerinck samen met Ex Interiors zijn Tinker Imagineers en de Jong Gortemaker Algra Architects and Engineers genomineerd. De winnaars worden op 12 juni bekend gemaakt.

Wiegerinck en Ex Interiors

Wiegerinck en Ex Interiors is genomineerd voor het interieur van de afdeling Tandheelkunde van Radboud UMC in de categorie Interior Design and Arts. Het interieur van de afdeling Tandheelkunde (bouwkundig ontwerp van Inbo), kenmerkt zich door een ultieme synergie tussen het brute betonnen casco van het gebouw en de warme materialen en kleuren van het gebouw. Bij de start van het ontwerp heeft de Japanse tuin als inspiratiebron gediend. De perfectie waarmee deze natuurlijke tuinen worden aangelegd zorgt voor rust en sereniteit.

Wiegerinck Ex Interior Tandheelkunde, Radboud

Wiegerinck Ex Interior Tandheelkunde, Radboud UMC

In het interieur wordt deze perfectie weerspiegeld in de heldere en minimalistische indeling, als ook in de keuze van materialen en meubelen. Zo vormt de keuze voor natuurlijke groen-blauw kleuren in combinatie met warme houttinten een mooi contrast met het ‘koele’ beton en versterkt daarmee het originele karakter van het gebouw.

Strakke, witte meubels en gietvloeren zijn verrijkt met grote tapijten voor een warme uitstraling. De toepassing van glas tussen aangrenzende ruimtes en ook naar buiten toe, intensiveert de verbinding met de natuur en zorgt voor extra ruimtelijkheid en transparantie. De gehele sfeer straalt professionaliteit en kwaliteit uit in een omgeving die vraagt om veiligheid en vertrouwen.

Tinker Imagineers

In dezelfde categorie Interior Design and Artis is ook Tinker Imagineers genomineerd met het Centrum voor adolescenten met overgewicht en kindergezondheid (COACH), een onderdeel van het UMC+ in Maastricht. Tinker creeerden een speelse en interactieve wereld die kinderen en hun ouders stimuleert in de richting van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Het element ‘spelen’ staat centraal. In de open wachtruimte worden kinderen en hun ouders / begeleiders uitgedaagd om in beweging te komen. Ze kunnen bijvoorbeeld proberen hun evenwicht te bewaren tijdens het verzamelen van de gezonde producten die op een display vallen. Of stretch en werk samen om de juiste verbindingen te maken om de verlichting aan te schakelen. Het overleg vindt plaats in de kleurrijke paviljoens die verspreid zijn over de plaats.

Carebnb door de Jong Gortemaker Algra

Carebnb is ontwikkeld in een samenwerking tussen Aziza Aachiche (Twynstra Gudde) en Femke Feenstra (de Jong Gortemaker Algra)

de Jong Gortemaker Algra Architects and Engineers

Carebnb’s, zijn betrouwbare, unieke accommodaties in jouw buurt waar je tijdelijk woont en waarbij de hulpverleners de ‘buren’ zijn. Een huis waar ook eigen bekende zorgverleners als de wijkverpleegkundige en de huisarts langskomen. De onderkomens zijn voor mensen die een behandeltraject in een ziekenhuis of revalidatiecentrum achter de rug hebben en geen indicatie meer hebben voor zorg met verblijf. Thuis hebben ze geen mantelzorg en ze zijn niet in staat zelf extra zorg te regelen. Het is ook voor mensen die normaal gesproken mantelzorg hebben, maar voor wie die tijdelijk niet beschikbaar is of plotseling is uitgevallen; de zogenaamde respijtzorg. In alle gevallen gaat het in principe om behoefte aan tijdelijke vervangende mantelzorg. Een groot deel van de doelgroep bestaat uit ouderen, maar carebnb is ook geschikt voor mensen in andere leeftijden met vergelijkbare behoeften. Carebnb is ontwikkeld in een samenwerking tussen Aziza Aachiche (Twynstra Gudde) en Femke Feenstra (de Jong Gortemaker Algra)

De winnaars worden op 12 juni tijdens het vierde European Healthcare Design Congress & Exhibition in Londen bekendgemaakt.

Digimagazine Architectuur en Zorg

Meer weten over de zorg? Bekijk dan ons onlangs verschenen digimagazine Zorg.


Meer resultaten van deze architecten

Reageer op dit artikel