nieuws

Jaar vol kunst voor KANAL-Centre Pompidou, Brussel

Interieur

Jaar vol kunst voor KANAL-Centre Pompidou, Brussel

Op 5 mei opent KANAL – Centre Pompidou de deuren van de voormalige Citroëngarage in Brussel voor een programmering die een vooruitblik geeft van de ‘Culturele stad’ in wording die onder meer het toekomstige Museum voor moderne en hedendaagse kunst zal huisvesten.

Dertien maanden lang kan het publiek voor de start van de transformatie van de voormalige Citroëngarage Kanal Brussel, het mythische gebouw ontdekken aan de hand van diverse kunst- en architectuurtentoonstellingen, grote installaties en tien nieuwe creaties van Brusselse kunstenaars. Daarnaast staan ook allerlei optredens op het programma, in coproductie met de Brusselse culturele spelers.

Kunstencentrum

Met KANAL, een project van het Hoofdstedelijk Gewest, krijgt Brussel een multidisciplinair kunstencentrum. In het kader van een 10-jarig partnerschap met Centre Pompidou gaat het gebouw van 35.000 m2 niet alleen onderdak bieden aan een museum voor moderne en hedendaagse kunst, maar ook aan de CIVA Stichting. Daarnaast is openbare ruimte voorzien voor allerlei formele én informele kunstvormen, waaronder de podiumkunsten.

Ross-Lovegrove_LiquidKristal-2_2012_Verre-et-structure_-4x12x8m_Editeur-Lasvit_Animations-video-Alisa-Andrasek_Credits-photo_Simone-Cupoli.jpg

Ross Lovegrove LiquidKristal – 2012. Beeld Simone Cupoli

Tijdens deze dertien maanden durende vooruitblik verandert de voormalige Citroëngarage in een experimenteel platform dat openstaat voor discussies over de uitdagingen van het toekomstige museum. De recent vrijgekomen – en in de oude staat gelaten – gigantische ruimte wordt het theater van een multidisciplinaire programmering. Het diverse aanbod zal inspelen op de identiteit van de plek – haar unieke esthetiek, die typerend is voor de industriële architectuur van de jaren ‘30, maar ook het menselijke en sociale verhaal, dat voelbaar is in de werkplaatsen en kantoren. Bernard Blistène, directeur van het Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, is de curator van het jaar dat is geprogrammeerd met aandacht voor de integratie in de wijk en in samenspraak met de Brusselse partners. Een breed publiek krijgt zo de kans om op één locatie te proeven van een ongekend divers cultureel aanbod.

UFA Michel Gondry. Beeld @Hervé Véronèse

UFA Michel Gondry. Beeld @Hervé Véronèse

Daarnaast programmeert KANAL op het ritme van de Brusselse cultuurkalender ook podiumkunsten in partnerschap met o.a. Kunstenfestivaldesarts, BOZAR, Festival Performatik en de Beursschouwburg, of nog Flagey, Botanique, Kaaitheater, La Raffinerie (Charleroi danse) en de AB.

Kanal – Centre Pompidou Brussel
Een voorproefjaar: 5 mei 2018 > juni 2019
Toegang: Akenkaai, 1000 Brussel
Openingsweekend: 05.05.2018 12:00 > 06.05.2018 20:00 | Non stop

 


 

 

Reageer op dit artikel