nieuws

Groningen huldigt Kunstkring De Ploeg

Interieur

Kunstkring De Ploeg wordt vanaf eind mei geëerd met een tentoonstelling in het Groninger Museum. Het is dit jaar een eeuw geleden dat een groep jonge Groningse kunstenaars De Ploeg oprichtte. De expositie Avant-garde in Groningen – De Ploeg 1918-1928 moet het ‘spannende’ culturele klimaat in het Groningen van honderd jaar geleden doen herleven.

Groningen huldigt Kunstkring De Ploeg
Jan Altink, De rode boerderij, 1926, was/olieverf op canvas, 60,5 x 70, 5 cm, Collectie Stichting De Ploeg, bruikleen Groninger Museum

De oprichting was een reactie op de ‘Tentoonstelling van werk van Groningsche Kunstenaars’ bij het Kunstlievend Genootschap Pictura. Een aantal jonge kunstenaars mocht daaraan niet meedoen, stak de koppen bij elkaar en stelde vast dat het hoog tijd was om oude tradities af te schudden.

“Omdat er in Groningen niet zoveel te doen was op kunstgebied dacht ik aan ontginnen, het omwoelen van de aarde en dus ook aan ploegen. Vandaar de naam De Ploeg” , verklaarde schilder Jan Altink (mede-Ploeger) in 1918 de naam van de Kunstkring.

Het museum wil werk van onder anderen Ploegleden Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink en Jan van der Zee tonen in combinatie met dat van collega’s als Jozef Israëls, H.W. Mesdag en Otto Eerelman. “Het toont hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde”, aldus het museum. Ook komt er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, dat erg belangrijk was voor De Ploeg. Wiegers ontmoette Kirchner al kurend in het Zwitserse Davos, wat zijn uitwerking niet miste.

De expositie omvat ruim honderd werken en duurt van 26 mei tot en met 4 november. De Ploeg is eerder dit jaar al geëerd met een kloek boek over ontstaan en voorgeschiedenis van de kunstclub.

Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 – 100 jaar De Ploeg, 26 mei 2018 t/m 04 november 2018. Op 25 mei opent Koning Willem-Alexander  de overzichtstentoonstelling. Meer informatie 

Meer informatie over alle activiteiten gedurende het jubileumjaar: 100 Jaar De Ploeg.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel